MLJEČNA STAZA UNICEFA

UNICEF-ova humanitarna utrka Mliječna staza održat će se 8. rujna, najavljeno je danas na konferenciji za novinare na Trgu kralja Tomislava.

Organizacija ovogodišnje utrke, kao i onih prethodnih, ne bi bila moguća bez podrške Grada Zagreba i njegovih građana koji su uvijek na strani majki i njihove djece, kazala je predstojnica UNICEF-ova ureda za Hrvatsku Regina Castillo te je najavila kako će se dječja utrka održati na Trgu kralja Tomislava s početkom u 10,00 sati, dok će se utrke na 5 i 10 kilometara za rekreativne i profesionalne trkače održati u 18,30 sati sa startom na Trgu Eugena Kvaternika. Ovo je rekordna godina za nas, jer se za utrku prijavio najveći broj sudionika dosada. U dječjoj utrci sudjelovat će 410 djece, dok se za rekreativnu i profesionalnu utrku prijavilo više od 2100 odraslih, naglasila je Regina Castillo.

Neonatologinja i koordinatorica inicijative Rodilišta prijatelji djece u Klinici za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb Marcela Ilijić Krpan, dr. med.,  objasnila je kako sva rodilišta u Hrvatskoj imaju status prijatelja djece, što znači da je u takvim ustanovama prepoznata važnost da majke i bebe od prvog dana budu zajedno. Nažalost, uvjeti u svim rodilištima nisu takvi da je to uvijek moguće. Tako da nam dobro dođu ovakve akcije, posebice od UNICEF-a s kojim surađujemo dugi niz godina te koji će nam utrkom pomoći u opremanju naših odjela i nabavi opreme koja je potrebna da bi majke cijelo vrijeme mogle biti uz svoju djecu, zaključila je.

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika dr. sc. Jelena Pavičić Vukičević istaknula je kako se utrka održava u godini u kojoj se obilježava 30. obljetnica potpisivanja UN-ove Konvencije o pravima djeteta. Dodala je također da će uskoro biti potpisan i Sporazum o zajedničkoj suradnji između UNICEF-a, Grada Zagreba, Zagrebačkog holdinga i Zagrebačkog velesajma s ciljem da sve buduće aktivnosti Grada podupiru rad UNICEF-a na korist hrvatske djece i hrvatskih obitelji.

Startnih brojeva još uvijek ima, a UNICEF i rodilišta u Republici Hrvatskoj čekaju ovu vrijednu kotizaciju kako bi se nabavila sva potrebna oprema za majke i bebe kojima će se time omogućiti „startanje“ u život u najboljim mogućim uvjetima, rekla je pozvavši sve sugrađane da na dan održavanja utrke uživaju u zajedničkom druženju te lijepom i plemenitom cilju.

Cilj utrke, koja se održava pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i Ministarstva zdravstva, je osigurati sredstva za nabavku opreme za rodilišta i bolji početak života za najmlađe.

ŽELJKO KRZNARIĆ

FOTO; UNICEF