Promocija kataloga izložbe Bojan Šumonja – Omnibus / Skupna izložba jednog autora u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu

 

Zagreb – izložba “Omnibus” Bojana Šumonje nakon gotovo dva mjeseca trajanja u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu približila se kraju svojega trajanja. Uz izložbu je tiskan i katalog – hrvatsko /engleski – u kojemu su reproducirana sva djela s izložbe kao i fotografije ambijentalnog postava izložbe.

Kako bi još jednom podsjetili na ovo prvo, samostalno, predstavljanje Bojana Šumonje, Umjetnički paviljonu u Zagrebu poziva na promociju kataloga koja će se održati u ČETVRTAK, 29. 8. 2019., u 18 sati.

Podsjećamo sve one koji još nisu vidjeli ovu sjajnu izložbu, i koji neće moći doći na promociju kataloga, da izložbu mogu pogledati do 1. 9., svaki dan od utorka do nedjelje od 11 do 20 sati, a petkom od 11 do 21 sat.

 

Omnibus Bojana Šumonje / foto: izvor Umjetnićki paviljon

O IZLOŽBI

Premda naziv Omnibus nije udomaćen u kontekstu likovne umjetnosti, već se najčešće pojavljuje u svijetu filma, ovoga puta on je višestruko opravdavan te istinski opisuje i sažima cjelinu novih slika pulskog umjetnika Bojana Šumonje, predstavljenih na ovoj njegovoj samostalnoj izložbi u Umjetničkom paviljonu. Šumonjine slike imaju više istinskih poveznica s filmom, a čak je jednu od njih uradio (kako to u filmskim omnibusima često biva) u suradnji s kolegom, slikarom iz Slovenije, Markom Jakšeom. Prva veza Šumonjinih slika s filmom sama je struktura naracije njegovih kompozicija koja svoje porijeklo, kao i mnogi današnji filmovi, nalazi u stripovskom jeziku. Druga poredba je citatna uporaba likova iz crtanih filmova (Bugs Bunny, Donald Duck, Teddy Bear,); filmskih glumaca (Buston Keaton); filmskih naslova (Konjuh planinom, Duboko plavetnilo) ili filmskih kadrova (Bitka na Neretvi). Međutim, naziv Omnibus ima još jedno opravdanje, a to je, kako upozorava i pomalo iustrira podnaslov izložbe (Skupna izložba jednog autora), autorova odluka da na ovom predstavljanju, uz nove radove, predstavi određenu reciklažu, bolje rečeno novu interpretaciju, nekih svojih ranijih tematski zaokruženih ciklusa. Vremenski odmak učinio je svoje, te Bojan, ne bez izvjesne autoironije, reinterpretira svoje ranije slike koje su ga odredile kao jednog od najznačjnijih suvremenih hrvatskih slikara, unosivši u poznate tematske obrasce profinjeni sarkazam kojim se referira na današnju socijalnu i političku stvarnost (što akcentira karikaturalnim elementima), a njenu ozbiljnost i alarmantnost ilustrira apokaliptičkim vizijama budućnosti koja će, ako se nešto značajno ne promjeni, vrlo brzo uslijediti.

Mladen Lučić

(Iz teksta za katalog izložbe)

 

BIOGRAFIJA

Bojan Šumonja rođen je u Puli 29. listopada 1960. godine. Završio je srednju umjetničku školu u Puli te diplomirao na Accademia di Belle Arti di Venezia, Odjel skulpture, u klasi prof. Tramontina 1984. godine.

Jedan je od osnivača Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre i jedan od autora Istarske kulturne strategije. Član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (HZSU) od 1987. godine, Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre (HDLU Istre) i Umjetničke organizacije ROBOT, Pula, te umjetnički direktor galerije Poola u Puli.

Dosada je izlagao na preko stotinu samostalnih i na dvjestotinjak skupnih izložbi u Hrvatskoj, Italiji, Austriji, Njemačkoj, Francuskoj, Belgiji, Luksemburgu, Portugalu, Švedskoj, Danskoj, Sloveniji, Srbiji, SAD-u, Tajlandu, Indiji i drugdje. Predstavljao je Hrvatsku na mnogobrojnim međunarodnim projektima i izložbama. Godine 2007. u izdanju HDLU-a Istre izlazi monografija o umjetnikovom radu čiji tekst potpisuje Igor Zidić.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja za svoj umjetnički rad.

Radovi mu se nalaze u stalnom postavu Moderne galerije, Zagreb, u fundusu Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, Zavičajnog Muzeja grada Rovinja, Obalnih Galerija u Piranu te u mnogobrojnim područnim gradskim i privatnim zbirkama.

Živi i radi u Puli.