Glazbena poslastica za kraj jubilarnih 70. Dubrovačkih ljetnih igara

Dubrovnik Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije već tradicionalno zatvara Dubrovačke ljetne igre velikim gala koncertom 25. kolovoza ispred crkve sv. Vlaha, ove godine pod ravnanjem svog šefa dirigenta Enrica Dinda uz gostovanje mlade udaraljkaške zvijezde Simona Rubina. Završni koncert, u izravan televizijski prijenos na HRT-u, počet će točno u 22 sata.

SO HRT / foto Domagoj Kunic (izvor DLJI)

Enrico Dindo, proslavljeni violončelist i dirigent, povodom ovog koncerta kazao je kako je stvaranje glazbe uvijek izvanredno iskustvo no muziciranje na sugestivnim mjestima čini ga jedinstvenim, a  Dubrovnik je nesumnjivo jedno od najšarmantnijih mjesta za doživjeti takvo čarobno iskustvo. Istaknuo je kako je on već nekoliko puta imao tu sreću, jer naime on je na Igrama već nastupao kao violončelist, no ova je prigoda još posebnija zbog nazočnosti simfoničara Hrvatske radiotelevizije kojima je šef dirigent od sezone 2015./2016. Sa Simoneom Rubinom maestra Dinda, osim profesionalne suradnje, veže i prijateljstvo koje se rodilo odmah i vrlo spontano, kako je istaknuo, a oduševio ga je njegov svijet udaraljki i sveobuhvatni način na koji doživljava glazbu, što je i dovelo do toga da često dijele koncertne podije. Dodao je kako Simona smatra jednim od najvećih suvremenih glazbenika.

Enrico Dindo / foto: izvor DLJI

Simone Rubino ime je koje označava novo razdoblje udaraljkaša koji su se etablirali na sceni klasične glazbe. Nastupao je s vodećim europskim orkestrima poput Berlinske filharmonije i surađivao s velikim dirigentima kao što su Zubin Mehta, Gustavo Gimeno, Manfred Honeck, Tugan Sohijev i Kazuki Yamada. Rubino na svojim koncertima stvara virtuozan vatromet dosad nečuvenih timbara i ritmičke preciznosti, dok istovremeno očarava svojim senzibilnim i nijansiranim stilom, piše kritika. U novoj sezoni bit će rezidencijalni umjetnik Münchenskog radijskog orkestra.

Simone Rubino Percussion Soloist
Photo: Marco Borggreve (izvor: DLJI)

Na programu završnog koncerta su Papandopulova Uvertira operi Amfitrion, trostavačni koncert za udaraljke i orkestar Frozen in Time nagrađivanog izraelskog skladatelja Avnera Dormana te Slike s izložbe Modesta Petroviča Musorgskog u orkestraciji Mauricea Ravela. Nakon toga uslijedit će kratka ceremonija zatvaranja 70. Igara i spuštanje festivalske zastave Libertas s gradskog zvonika, uz članove ovogodišnjeg dramskog i glazbenog festivalskog ansambla.

Završni koncert i zatvaranje festivala, tradicionalno se može pratiti i u izravnom prijenosu na Prvom programu Hrvatske televizije, a uoči toga bit će prikazan drugi dio dokumentarnog filma Grad od Igara, Igre od Grada scenarista Vedrana Benića i redatelja Lukše Benića, koji je festivalska publika premijerno gledala prošlog tjedna. Spomenuti drugi dio podnaslova Sjećanje na budućnost, na Prvom programu Hrvatske televizije bit će prikazan s početkom u 21:05 sati, a prijenos koncerta počet će u 22 sata.