Dubrovačke ljetne igre: Prvi zajednički nastup Luke Šulića i Aljoše Jurinića

Dubrovnik – Svjetski priznati mladi glazbenici, violončelist Luka Šulić i pijanist Aljoša Jurinić nastupit će večeras, 22. kolovoza, u atriju Kneževa dvora s početkom u 21:30 sati te izvesti Schumannov Adagio i Allegro, Brahmsovu Prvu sonatu za violončelo i klavir u e-molu, Pärtove Spiegel im Spiegel i Fratres te Piazzollin Le Grand Tango.

Upravo su jubilarne 70. Dubrovačke ljetne igre povod prve suradnje istaknutih mladih umjetnika Luke Šulića i Aljoše Jurinića koji su se svojim uspjesima i karizmom već etablirali na međunarodnoj glazbenoj sceni, a ovaj svoj zajednički program posvećuju repertoarnim djelima za violončelo i klavir velikana romantizma Roberta Schumanna i Johannesa Brahmsa, ali i djelima skladatelja 20. stoljeća Arva Pärta i Astora Piazzolle.

Luka Šulić / foto: izvor DLJI

Miljenik festivalske publike, violončelist Luka Šulić posljednjih godina nastupa diljem svijeta kombinirajući solističke koncerte i nastupe kao član planetarno popularnog dua 2CELLOS. Kao klasični glazbenik, na Dubrovačkim ljetnim igrama prvi je put nastupio 2009. godine te zatim 2011. godine u prepunom atriju Kneževa dvora uz Stjepana Hausera i Zagrebačke soliste. Iste godine nastupio je ispred crkve sv. Vlaha kao dio 2CELLOS sastava na njihovom prvom koncertu u Hrvatskoj. Luka je s petnaest godina postao jedan od najmlađih studenata u povijesti Muzičke akademije u Zagrebu gdje je studirao u klasi Valtera Dešpalja, a diplomirao je sa samo osamnaest godina. Obrazovanje je nastavio u Beču kod Reinharda Latzka, a magistarski studij je s izvrsnim ocjenama završio na Kraljevskoj muzičkoj akademiji u Londonu. Kao solist i komorni glazbenik nastupao je diljem Europe, u Južnoj Americi i Japanu, u slavnim koncertnim dvoranama kao što su londonski Wigmore Hall, amsterdamski Concertgebouw te bečki Musikverein i Konzerthaus.

ALJOSA JURINIC Photo&copyright MARIO KUCERA (izvor DLJI)

Aljoša Jurinić se festivalskoj publici predstavio 2016. godine recitalom u sklopu programa U susret budućnosti, koji je predstavljao mlade laureate prestižnih međunarodnih glazbenih natjecanja. Ovaj je mladi pijanist tom prilikom oduševio publiku i kritiku koja je tada pisala o „čaroliji koju Aljoša Jurinić stvara“ navodeći kako „iza izvedenoga stoji u potpunosti svojom glazbenom osobnošću“. Svoj najveći međunarodni uspjeh ostvario je 2012. pobijedivši na uglednom pijanističkom natjecanju Robert Schumann u skladateljevu rodnom Zwickauu. Godine 2015. bio je finalist 17. Međunarodnog pijanističkog natjecanja Fryderyk Chopin u Varšavi te laureat Natjecanja kraljice Elizabete 2016. godine. Dobitnik je i svih vodećih nagrada za mlade glazbenike u Hrvatskoj, a 2015. godine mu je uručena i godišnja nagrada Vladimir Nazor te nagrada Milka Trnina 2017. godine.

Zajednički koncert Šulića i Jurinića zaključit će sezonu festivalskih glazbenih programa u Dvoru, no ljubitelje glazbe u sklopu 70. Igara očekuje još i završni koncert 25. kolovoza u 22.00 sata ispred crkve sv. Vlaha, na kojem će Simfonijskim orkestrom HRT-a ravnati mo. Enrico Dindo, a uz njih se publici predstaviti i mlada udaraljkaška zvijezda Simone Rubino.