‘Gola djevojka u dvorištu’ – nova priča Joze Nikolića

Jozo Nikolić

GOLA DJEVOJKA NA DVORIŠTU

 

Kada sam prvi put čuo priču o toj čudnoj djevojci, bila je već prežvakana kao tvrd komad mesa u krezubim ustima. Zbog toga mi je bila neuvjerljiva. Nije nestala, ugnijezdila se u uši sela. Seljaci su vješti u izmišljanje priča, ali ih često neodgovorno sipaju u krvotok sela. Selo ih odbaci ili prihvati. Uvijek će se pojaviti neka druga  priča.

Živjela je s majkom u trošnom kućerku, na kraju sela. Odlazila je i obavljala najteže poslove u bogataškim kućama. Odlazila je i vraćala se. U gradu se upisala u nekakvu školu. Školovanje nije potrajalo. Vratila se kad joj se majka teško razboljela. Smrt njezine majke prošla je nezapaženo. Selo je imalo važnijih briga. Neki daljnji rođaci su je odvezli i pokopali u nepoznatom gradu. Za njezinog oca su pričali da je otišao i zaboravio se vratiti. Svi su očekivali da će i ona otići i živjeti u gradu.

A onda se priča ponovo zavrtjela. Seljaci su govorili da joj je Bog “dao ljepotu, a oduzeto pamet”.

Njezino tijelo je kiptjelo zdravljem, samo sebe oblikovalo, šiknulo u nezaustavljivu ljepotu. Ugađala mu je, pazila ga, njegovala, čuvala. Pričalo se da po kući i dvorištu hoda potpuno gola, gluha i nijema za sve oko sebe. Njezino tijelo joj je bilo dovoljno. U vrtu je objesila veliko zrcalo i tražila svoj lik u njemu.

Seljaci su kao ljute ose zujali po selu, na kućnom pragu joj ostavljali prijeteće poruke, tražili da joj svećenik posveti kuću. Spleli su ogradu od bodljikave žice oko njezine kuće i dvorišta.

Seljaci su bili sve ljući, a sve nemoćniji. Počela se pojavljivati i u selu. Obično noću. Njezino golo, bijelo tijelo sjeklo je mrak. Sada su svi bili sigurni da je luda, da joj krv i mozak truje miris majčinog mrtvog tijela koji se ugnijezdio u zidove kuće.

Selo plane, a onda dugo tinja. Čeka trenutak kad će ponovo pokazati svoju moć. Podgrijana priča je opet poklopila selo. Sin seoskog bogatuna je počeo zalaziti u njezin kućerak. Odlazio je pod krilom noći, vraćao se u pratnji praskozorje.

Jedne nedjelje pojavio se s njom na jutarnjoj misi. Svećenik je mahao velikim drvenim križem, vjernici se pretvorili u ledene maske.

Mladićev otac je završio u bolnici. Majka je počela pripremati crninu.

Mladić i djevojka su nestali.