Uspomena na Gordana Lederera

Autor: Marija Krupić

HRVATSKA KOSTAJNICA, 10. kolovoza 2019. – Prije dvadeset osam  godina na današnji dan, 10. kolovoza 1991. u Hrvatskoj Kostajnici je smrtno stradao, pogođen snajperskim metkom,  Gordan Lederer, ratni izvjestitelj i kamerman Hrvatske radio televizije.

U 10,00 sati na brdu Čukuru, brojni građani i uglednici sjetili su se Gordana  polaganjem  vijenaca  na jednom od najljepših spomen-obilježja u Hrvatskoj  „Slomljeni pejzaž“. Spomen-obilježje, koje nadvisuje Hrvatsku Kostajnicu, djelo je autora kipara Petra Barišića te arhitekata Kate Marunice i Nenada Ravnića. Izrađeno je u obliku fotografskoga objektiva, a napukla leća unutar kruga simbolizira pucanj u istinu. Spomenik  su podigli  Hrvatska radiotelevizija i Grad Hrvatska Kostajnica, a otkriven je 2015.

Gordan Lederer je rođen 21. travnja 1958. godine u Zagrebu. Na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu studij filmskoga i televizijskoga snimanja diplomirao je 1989. godine. Na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu upisao je 1986. studij arheologije, a u Interuniverzitetskomu centru u Dubrovniku 1989. godine poslijediplomski studij Kulturna povijest istočnojadranske obale. Kao ratni snimatelj kamerom izvješćuje za Hrvatsku televiziju o stradanjima i događajima u Domovinskome ratu sa svih bojišta: iz Kruševa, Kijeva, Knina, Lovinca i brojnim drugim gradovima, a novinarski zadatak na Baniji i u hrvatskome Pounju bio je, na žalost, njegov posljednji zadatak. U kasno poslijepodne 10. kolovoza 1991. smrtno je pogođen snajperskim metkom na brdu Čukur kraj Hrvatske Kostajnice.
Gordan Lederer svojom kamerom pronosio je istinu o ratu u Republici Hrvatskoj i ostavio dragocjena svjedočanstva, među kojima se dokumentarnom autentičnošću i estetskom vrijednošću izdvajaju legendarna „Banijska ratna praskozorja“ koja su mnogima ostala u trajnome sjećanju do danas kao jedna od najdojmljivijih uspomena na Domovinski rat.

Svečanosti sjećanja na Gordana Lederera su nazočili  Ana Lederer, supruga pokojnog Gordana,  Tomo Medved, ministar u Vladi RH i izaslanik Kolinde Grabar Kitarović, predsjednice RH te Andreja Plenkovića, premijera  RH, Ivan Žinić, župan Sisačko-moslavačke županije, Ivan Celjak, dožupan SMŽ, te mnogobrojni  ugledni gosti, građani i branitelji. U ime domaćina nazočne je pozdravio Dalibor Bišćan, gradonačelnik grada Hrvatske Kostajnice.

 

Gordanu Ledereru

Oči oca sjaje
blagošću majčina pogleda
na licu Gordana Lederera.
Svijetla sjeta tinja pod kosom boje mraka.
 
Svijetle oči
a u njihovoj svjetlosti
paučinasto, rosno praskozorje
na najmilijoj panorami.
 
Pucanj bezumlja na brdu sramote.
 
Kada mirom budu disala
kolovoška jutra
sjat će
kroz banijska praskozorja
svijetla sjeta
u očima Gordana Lederera.