(NE)POZNATI ZAGREB – PARK MLADENACA

Nakon završetka Drugog svjetskog rata Zagreb je prekoračio Savu. Grad je od početka dvadesetog stoljeća bez prestanka bujao zbog velikog priliva stanovništva te je stalno pomicao svoje granice na istok i zapad, ali i na jug gdje se ispriječila rijeka.

U vrijeme dok je gradonačelnik bio Većeslav Holjevac odlučeno je da se grad proširi na desnu obalu Save gdje se planiralo do 1970. izgraditi 24 stambena naselja. Plan se počeo provoditi 1957. gradnjom stambenih zgrada u naselju Savski gaj, a 1960. počinju radovi izgradnje potpuno novog naselja na temelju cjelovitog urbanističkog plana po kojemu je odmah bila predviđena izgradnja ne samo stambenih zgrada već i javnih sadržaja potrebnih stanovnicima – Trnskog.

Jedan od autora urbanističkog projekta arhitekt dr. sc. Mirko Maretić će 2008. u jednom interviewu reći: “U pogledu razmještaja volumena u prostoru, a volumeni su zgrade, slijedili smo Le Corbusierovo načelo prema kojemu je trebalo osigurati što više zraka i zelenila. To je značilo više slobode u razmještaju. Napušten je bio prijašnji princip: zgrada do zgrade, klasična ulica, koja potom dobiva svoj naziv, a pojedini objekti redom pripadajući broj.”

Neki planirani sadržaji u Trnskom nisu nikada sagrađeni, ali srećom njihovu sudbinu nije doživio i park, koji je 1964. izgrađen u naselju a nosi ime “Park mladenaca” i prvi je park izgrađen u Zagrebu nakon Drugog svjetskog rata. Prilikom izgradnje parka po prvi puta je provedena akcija sadnje drveća pod nazivom “Drvo mladosti” u kojoj su mladenci prilikom vjenčanja uplaćivali određeni iznos za sadnju drveta u parku s tim da su mogli izabrati vrstu drveta, a njihova imena su se upisivala u knjizi parka. Akcija se provodila od 1964. do 1978. godine.

U parku je 1974. postavljena brončana skulptura akademskog kipara Stipe Sikirice “Mladenci” koja prikazuje mladića koji posjeda djevojku na konja. Naš poznati kipar prikazuje ovim djelom scenu koja ima duboke korijene u njegovom rodnom kraju. On je naime rođen u selu Jabuka kod Trilja gdje je bio običaj da se na Gospinu Osminu, kada se održava velika proslava odnosno najveći dernek triljskog kraja, mladić iskrade iz okupljenog mnoštva i posjedne odabranicu svog srca na konja kako bi je odveo svojoj kući. Skulptura “Mladenci”, koju nazivaju i spomenikom ljubavi, postavljena je 2008. godine i na Gaz, lokaciju u selu Jabuka, na kojoj se održava ova velika proslava.

Tekst: Aleksandar Olujić

Fotografije: Zdravko Turkulin