MLADE UTVE I SUSRET VLASNIKA SPAČEKA

 

Veza izzmeđu podmlatkva utvi koje su ugledale svijetlo dana u Zoološkom vrtu i sudionika svjetskog susreta Spačeka naizgled se ne čini baš logična. Ali priča ih itekako povezuje.

U Zoološkom vrtu dva para utvi dobila su podmladak pa tako iz svakog gnijezda proviruje nekoliko paperjastih glavica. Puno ime njihove vrste je bjelolica utva zviždara. Te utve u prirodi nastanjuju Afriku i Južnu Ameriku.Tamo žive uz jezera s bogatom vegetacijom što im pruža obilje hrane.
Jedan par utvi u Zagreb je stigao iz Züricha, a drugi iz Chestera. Nova adresa na kojoj žive već nekoliko godina, raspirila im je strasti. Gnijezde se svake godine.
S druge strane danas je u Samoboru počeo svjetski susret Spačeka pa se Citroen  klub Hrvatska prihvatio kumstva malim utvama.
To je na svijetu najveće okupljanje vozača i simpatizera Citroënovog legendarnog
automobila 2CV, poznatijeg pod nadimkom Spaček,a po prvi put se održava u Hrvatskoj.
Događaj se organizira od 1975. godine, ove godine 23. put.
U Samoboru se očekuje 3.000 vozila i 12.000 sudionika iz više od 30 zemalja. Sudionici stižu iz svih dijelova svijeta. Neke od najudaljenijih zemalja su Obala Bjelokosti i Australija.
Sudionici okupljanja u nastavku tjedna imaju slobodan ulaz u Zoološki vrt grada Zagreba.
Naime, Spaček znači „ružno pače“. Odatle poveznica sa zagrebačkim utvama, pticama koje sliče patkama.
Male se utve razlikuju od mladunčadi pataka, gusaka i labudova po paperju. Ono je jako uzorkovano karakterističnom svijetlom trakom koja se proteže od područja ispod očiju oko glave sve do potiljka.
Parovi utvi jako su povezani. Mnogo vremena provode zajedno timareći se. Kada su utve razdvojene, glasno se dozivaju sve dok se ponovno ne spoje.
Kao i sve vrste utvi, i bjelolice utve zviždare pri glasanju zvuče poput zviždaljki.

ŽELJKO KRZNARIĆ