DINAMO I HRVATSKI CRVENI KRIŽ U HUMANITARNOJ AKCIJI

Na otvaranju nove sezone HNL-a Dinamo je rutinski pobijedio Lokomotivu sa 3:0 te ujedno objavio kako zajedno s hrvatskim Crvenim križem pokreće društveno odgovornu kampanju fair play na tribinama.

Nakon svake službene utakmice u sezoni 2019/20. u kojoj GNK Dinamo ne bude kažnjen od strane nadležnih nogometnih tijela za ponašanje svojih navijača koje uključuje upotrebu pirotehnike, korištenje rasizma, govora mržnje i diskriminacije, klub će izdvojiti određeni novčani iznos za potrebe djece, mladih i socijalno ugroženih osoba.

Na kraju prvog dijela sezone od svake utakmice Hrvatski Telekom Prve lige, Hrvatskog kupa i UEFA natjecanja koja prođe bez kazne za ponašanje navijača Dinama prikupljeni će iznos putem službenog natječaja i odluke komisije biti dodijeljen određenim udrugama djece, mladih i ugroženih socijalnih skupina kojima je potrebna pomoć. Iznos koji će GNK Dinamo izdvojiti za svaku domaću i gostujuću utakmicu HT Prve Lige i Hrvatskog kupa bit će 10 tisuća kuna, dok će za pojedinu UEFA domaću i gostujuću utakmicu klub izdvojiti 5 tisuća eura.

Projekt se odnosi na ponašanje navijača Dinama za vrijeme utakmica, a vrijedi na domaćim utakmicama na stadionu Maksimir, kao i na gostovanjima u domaćim i europskim natjecanjima. Uoči početka svake utakmice na Maksimiru, klub će na semaforu prikazati promotivni spot, dok su kampanju otvorili igrači Dinama i Lokomotive uz prigodne majice na utakmici 1. kola HT Prve lige, 19. srpnja. Tijek prikupljanja novca bit će moguće pratiti svaki tjedan na posebno dizajniranoj web stranici kampanje fairplay.gnkdinamo.hr.

Nakon povijesne prekrasne sezone prva momčad krenut će prema Ligi prvaka nažalost bez podrške svojih navijača, s obzirom na kaznu UEFA-e iz prošle sezone i odigravanje utakmica 2. pretkola bez navijača Dinama. Za gostujuću utakmicu klub nema pravo prodaje ulaznica svojim navijačima, dok će susret na Maksimiru biti zatvoren za gledatelje. GNK Dinamo vjeruje da su to zadnje dvije utakmice na kojima će Plavi do pobjede juriti sami bez podrške navijača.

GNK Dinamo u sezoni 2018/19. platio je ukupno 311.000,00 eura kazne UEFA-i za 11 utakmica, a upravo je to sezona u kojoj je plaćen najveći iznos kazni u povijesti kluba.

Od 2008. godine do danas ukupan iznos plaćenih kazni iznosi 1.084.719,00 eura, dok se odnosi na 61 utakmicu u tom periodu. U posljednjih sedam sezona Dinamo je zbog rasizma i pirotehnike kažnjen na 22 utakmice, a ukupni je iznos kazni za te utakmice bio 563.750,00 eura.

Dinamo je klub koji svojim radom, stavovima i aktivnostima ulaže velike napore u promociju životnih i sportskih vrijednosti te se intenzivno zalaže za jednakost i poštivanje različitosti. Osim što se hrvatski prvak zalaže za ispravne oblike navijanja i promovira stav da pirotehnici, nasilju, rasizmu i diskriminaciji nije mjesto niti u nogometu niti u društvu, jednako tako proaktivno se već niz bavi godina promocijom pozitivnih i društveno prihvatljivih oblika ponašanja.

U prvoj momčadi Dinama uz domaće zagrebačke dečke postoji niz igrača iz drugih dijelova Hrvatske, iz drugih zemalja, druge boje kože, nacionalnosti ili vjeroispovijesti. Svaki se igrač stranac u Dinamu osjeća kao kod kuće, a u momčadi vladaju iznimno poštovanje i zajedništvo. Ista pravila trebaju vrijediti i na tribinama među navijačima koji su 12. igrač naše momčadi. Zastave, zastavice, navijačke pjesme o Dinamu, pljesak i pjesma, to je ono što momčadi treba u borbi za svaku pobjedu. Ponašanja koja mogu ugroziti ljudski život i sudionike nogometne utakmice, kao i ponašanja koja nisu u skladu s hrvatskim zakonima trebaju se zaustaviti, pa tako i kada se radi o događanju koje se zove sportska priredba, odnosno nogometna utakmica.

Hrvatski Crveni križ u svom radu ostvaruje humanitarne ciljeve i zadaće na području zaštite i unapređenja zdravlja, socijalne skrbi, zdravstvenog i humanitarnog odgoja te se zalaže za poštivanje međunarodnoga humanitarnog prava i zaštitu ljudskih prava. Istaknuta su nacionalna organizacija koja kroz svoje aktivnosti i programe želi izgraditi humanije, tolerantnije i sigurnije društvo, a upravo je to i bio temelj zajedničke suradnje u ovoj kampanji.

Dinamo i Hrvatski Crveni križ zajedno će po završetku prvog dijela kampanje formirati zajedničku komisiju koja će javnim putem transparentno i u skladu s jasno određenim kriterijima dodijeliti prikupljeni novac udrugama koje skrbe o djeci i mladima te socijalno ugroženim skupinama.

Kampanjom ”Fair play na tribinama” želi se u prvom redu istaknuti važnost promocije ispravnih oblika navijačkog ponašanja, ukazati na ponašanja koja mogu imati negativne zdravstvene i zakonske posljedice za navijače, igrače i klub te na kraju raditi zajedno sa svojim navijačima na jednoj pravoj sportskoj navijačkoj atmosferi za vrijeme utakmica Dinama. Cilj je na stadionu Maksimir stvoriti ugodno i sigurno ozračje za sve malene navijače, kao i za dugogodišnje vjerne zaljubljenike u plavu boju koji već desetljećima prate svoj klub . Misija je osigurati da momčad Dinama ima pravu, glasnu i zdravu podršku s tribina u lovu na nove trofeje i ostvarenje novih povijesnih trenutaka. GNK Dinamo želi novčane iznose od ove sezone umjesto za plaćanje kazni preusmjeriti za pomoć djeci, mladima i onima koji trebaju našu pomoć. U toj misiji potrebna je pomoć navijača s tribina bez kojih projekt ne može uspjeti.

Kampanja se ne odnosi na obje utakmice 2. pretkola Lige prvaka za koje klub treba odraditi kaznu odigravanja utakmice bez gledatelja. Ukupni novčani iznos koji će biti prikupljen do kraja prvog dijela sezone u konačnici ovisi najviše o navijačima Dinama, ali bad blue boysi su već na prvoj utakmici sezone napravili bakljadu i tako pokazali kako ih ovakva akcija baš i ne zanima.

Uglavnom, poruka je -Poštujte fair play na tribinama!

ŽELJKO KRZNARIĆ