‘Omnibus – skupna izložba jednog autora’ Bojana Šumonje uskoro u Umjetničkom paviljonu

Premda naziv Omnibus nije udomaćen u kontekstu likovne umjetnosti, već se najčešće pojavljuje u svijetu filma, ovoga puta on je višestruko opravdavan te istinski opisuje i sažima cijelinu novih slika pulskog umjetnika Bojana Šumonje, predstavljenih na ovoj njegovoj samostalnoj izložbi u Umjetničkom paviljonu. Šumonjine slike imaju više istinskih poveznica s filmom, a čak je jednu od njih uradio (kako to u filmskim omnibusima često biva) u suradnji s kolegom, slikarom iz Slovenije, Markom Jakšeom. Prva veza Šumonjinih slika s filmom sama je struktura naracije njegovih kompozicija koja svoje porijeklo, kao i mnogi današnji filmovi, nalazi u stripovskom jeziku. Druga poredba je citatna uporaba likova iz crtanih filmova (Bugs Bunny, Donald Duck, Teddy Bear,); filmskih glumaca (Buston Keaton); filmskih naslova (Konjuh planinom, Duboko plavetnilo) ili filmskih kadrova (Bitka na Neretvi). Međutim, naziv Omnibus ima još jedno opravdanje, a to je, kako upozorava i pomalo iustrira podnaslov izložbe (Skupna izložba jednog autora), autorova odluka da na ovom predstavljanju, uz nove radove, predstavi određenu reciklažu, bolje rečeno novu interpretaciju, nekih svojih ranijih tematski zaokruženih ciklusa. Vremenski odmak učinio je svoje, te Bojan, ne bez izvjesne autoironije, reinterpretira svoje ranije slike koje su ga odredile kao jednog od najznačjnijih suvremenih hrvatskih slikara, unosivši u poznate tematske obrasce profinjeni sarkazam kojim se referira na današnju socijalnu i političku stvarnost (što akcentira karikaturalnim elementima), a njenu ozbiljnost i alarmantnost ilustrira apokaliptičkim vizijama budućnosti koja će, ako se nešto značajno ne promjeni, vrlo brzo uslijediti.

Mladen Lučić (Iz teksta za katalog izložbe)

 

Bojan Šumonja rođen je u Puli 29. listopada 1960. godine. Završio je srednju umjetničku školu u Puli te diplomirao na Accademia di Belle Arti di Venezia, Odjel skulpture, u klasi prof. Tramontina 1984. godine.

Jedan je od osnivača Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre i jedan od autora Istarske kulturne strategije. Član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (HZSU) od 1987. godine, Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre (HDLU Istre) i Umjetničke organizacije ROBOT, Pula, te umjetnički direktor galerije Poola u Puli.

Dosada je izlagao na preko stotinu samostalnih i na dvjestotinjak skupnih izložbi u Hrvatskoj, Italiji, Austriji, Njemačkoj, Francuskoj, Belgiji, Luksemburgu, Portugalu, Švedskoj, Danskoj, Sloveniji, Srbiji, SAD-u, Tajlandu, Indiji i drugdje. Predstavljao je Hrvatsku na mnogobrojnim međunarodnim projektima i izložbama. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja za svoj umjetnički rad. Godine 2007. u izdanju HDLU-a Istre izlazi monografija o umjetnikovom radu čiji tekst potpisuje Igor Zidić.

Radovi mu se nalaze u stalnom postavu Moderne galerije, Zagreb, u fundusu Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, Zavičajnog Muzeja grada Rovinja, Obalnih Galerija u Piranu te u mnogobrojnim područnim gradskim i privatnim zbirkama.

Živi i radi u Puli.

 

Izložba će za posjetitelje biti otvorena od 19.7.2019. do 1.9.2019. prema redovnom radnom vremenu izložbenog prostora – od utorka do nedjelje od 11 do 20 sati, odnosno petkom do 21 sat.