SJEĆANJE NA VEĆESLAVA HOLJEVCA

U spomen na 49.godišnjicu smrti delagacije grada je položila vijence na grob i sponeik Večeslava Holjevca.

Većeslav Holjevac je 1952. godine izabran za gradonačelnika Zagreba (tada se ta funkcija zvala predsjednik Gradskog Narodnog odbora Zagreba) i tijekom njegova desetogodišnjeg mandata Zagreb je prešao preko Save. Zahvaljujući njemu Sava više nije bila rijeka koja teče kraj Zagreba nego zagrebačka rijeka.

Kao zagrebački gradonačelnik Holjevac je proveo niz smjelih urbanističkih zahvata. Holjevac je premostio Savu Mostom slobode, potaknuo izgradnju Novog Zagreba i preselio Zagrebački velesajam sa Savske ceste u Novi Zagreb. Možemo slobodno ustvrditi da je inicirao općeniti gospodarski razvoj grada. U više navrata uspješno se odupro pokušajima vladajućih struktura da se Zagrebački velesajam preseli u Beograd. Svojom samostalnom i energičnom politikom Holjevac se sukobio s jugoslavenskim vlastima, a 1962. godine maknut je s mjesta gradonačelnika.

Holjevac je jedan je od potpisnika čuvene Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika (1967.) nakon čega je podvrgnut partijskoj istrazi, te prisiljen na povlačenje iz javnog života. Dvije godine kasnije isključen je iz CK Saveza komunista Hrvatske.

Bio je član Izvršnoga vijeća SR Hrvatske i predsjednik Matice iseljenika Hrvatske. Svojim radom uvelike je pridonio razumijevanju života naših iseljenika, te uspostavljanja novih veza s njima. Napisao je knjige: Hrvati izvan domovine (1967.) i Zapisi iz rodnoga grada(1972.).

Većeslav Holjevac umro je u Zagrebu 11. srpnja 1970. godine, a pokopan je u Grobnici narodnih heroja na zagrebačkom Mirogoju.

ŽELJKO KRZNARIĆ