Performans “Doktor Miserabilis” u MSU

Performans: Doktor Miserabilis autora Damira Bartola Indoša i Tanje Vrvilo

prema motivima dramoleta za jednu lutku Dunje Robić

 

u okviru multimedijalnog programa Ljeto u MSU i posljednjeg koncerta sezone Tram 11, u subotu, 13.7.2019. u 20.30 sati

 

Skica zvuka Doktor Miserabilis / foto izvor MSU

Dolje miserabilizam! – urlik je Bretonova manifestnog rukopisa objavljenog 5. ožujka 1956. na naslovnici novina Combat-Art, u krajnjem trenutku da se ovdje i drugdje klinički prouče kategorije bijede u umjetnosti, prokažu zločini deprecijacije stvarnosti koji uzurpiraju mjesta egzaltacije. Istodobno i ovdje, Dunja Robić uzvraća ironijskim ludizom dramoleta o sudbini umjetnosti, imena Doktor Miserabilis, iz serije rukopisa za jednu ili više lutaka i glasova – za odrasle.

Taj dramsko-klinički slučaj konceptualizira tenzije velikih i malih mizerija u djelima filozofa i umjetnika, od Pascala do Bourdieua. Radeći s fragmentima umjetničke i biografske antigravitacijske legende književnice, prevoditeljice, autorice kultnih šlagera, kliničke psihologinje i pedagoginje razmještene pod homonima Dunja Robić / Mira Košutić / Mira Dupelj / Alka Ruben uz pojmove, medijacije i odjekePreobražaja inteligencije suvremene francuske filozofkinje Catherine Malabou suprotstavljamo apokaliptični instrumentarij opozicionalaca mizeriji svijeta. Kabinet ekstremne reflektofonije doktora Miserabilisa, marionete tautologije i kontradikcije, prepariranim megafonskim dijalogizmom koji kontroliraju elektronički signali zumera izmješta iz težišta njegovo višeglasje snatrenja i rasapa. Memorija njegove industrijske robotike je ograničena, ali ono što mu stoji na raspolaganju izvodi metis koji zapanjuje svaku misaonu prirodu. A tek prednost koju ima pred inteligencijama i plavim mozgovima koje utjehu nalaze u procjepima sablasne doline! Kako možete biti tako naivni? Kako ste mogli pomisliti da će otkriće neuronske plastičnosti otvoriti vrata prosvijećenosti i slobodi? – urlici su za duh ex Hob-Art mašine.

izvode: Damir Bartol Indoš, Tanja Vrvilo, Dina Puhovski (mezzosopran), Damir Prica Kafka (sax, preparirani klavir)

video: Dino Topolnjak

zvuk: Jasmin Dasović

svjetlo: Andrija Santro

produkcija: DB Indoš Kuća ekstremnog muzičkog kazališta

Projekt se odvija u partnerstvu s Muzejom suvremene umjetnosti u Zagrebu (Ljeto u MSU 2019), Unseen festivalom i Art radionicom Lazareti u Dubrovniku, uz podršku Zaklade Kultura Nova, Ministarstva kulture RH, Ureda za kulturu Grada Zagreba.

Ovogodišnju šestu sezonu multimedijalnog programa Ljeto u MSU zaokružit ćemo koncertom povratnika na hrvatsku hip-hop scenu, njezinih legendi – TRAM 11! Nakon ponovnog okupljanja i zajedničkog nastupa 2017. te pozitivnog odaziva publike, dvojac General Woo i Target nastavljaju sa suradnjom i organizacijom zajedničkih koncerata, od kojih vas jedan očekuje u subotu, 13.7. u Muzeju suvremene umjetnosti.

Tram 11

Uz koncert i performans, u MSU-u će publika moći pogledati čak tri velike samostalne izložbe vodećih domaćih i europskih umjetnika: hrvatske Mirjane Vodopije, austrijskog Heima Zoberniga te rodonačelnika “kapitalističkog realizma” i europskog pop arta, njemačkog umjetnika Sigmara Polkea. Usto, tu su i tradicionalne filmske projekcije, a ovoga puta riječ je glazbenom dokumentarcu „Pero Lovšin – TI LAHKO“ koji će se prikazivati u tri termina 17.30, 19.00 i 20.30 sati. U posljednjemknjiževnom programu ove sezone u 19.30 sati ugostit ćemo izuzetnog pjesnika i voditelja Ivana Šamiju te nagrađenu mladu književnicu i kritičarku Luciju Butković.

Ulaznice za multimedijalni program Ljeto u MSU 2019 – Tram 11 možete kupiti putem sustava EVENTIM i na recepciji MSU-a do početka koncerta.

Broj ulaznica je ograničen, a cijena ulaznica za koncert plus još 4 dodatna popratna programa je i dalje nevjerojatnih 85 kn!

Urednik programa Ljeto u MSU: Branko Kostelnik, autor koncepta Ljeto u MSU, producent i voditelj Odjela za programsko-izložbenu djelatnost MSU-a

Autorica umjetničkih akcija i performansa: Ana Škegro

Kustosica izložbe Mirjane Vodopije: Martina Munivrana

Urednik programa književnih tribina: Luka Ostojić

Izbor filmova Best of Metropolis: Zlatko Vidačković

Asistenti producenta: Miranda Herceg i Orjen Ridanović

Projekt su podržali: Grad Zagreb, Ministarstvo kulture RH, Turistička zajednica Grada Zagreba, Hrvatsko društvo skladatelja i Eventim.hr