Dario Srna pozvao u pomoć za djecu Neretve

Brojni su medijski napisi objavljeni proteklih mjeseci zbog nedostatne zdravstvene skrbi za sve stanovnike Metkovića i cijelog područja Neretve. Nakon njih su se počeli događati i neki pomaci u kvaliteti liječenja, koje svojim aktivnostima želi poduprijeti i naša Udruga. Zbog toga je Institut za promicanje i razvoj doline Neretve pokrenuo humanitarnu akciju „Veliko srce za djecu Neretve“. Njome se planira prikupiti 500 tisuća kuna i nabaviti sanitetsko vozilo za Dom zdravlja u Metkoviću, a planira se kupiti i kardiotokografski (CTG) uređaj za rodilište u Domu zdravlja Metković. Akcija je predstavljena danas na tiskovnoj konferenciji

– Naša djeca i roditelji zaslužuju, kao i svi građani Hrvatske, najbolju dostupnu zdravstvenu skrb pa smo svi mi s neretvanskog područja, kao i naši prijatelji, odlučili pokrenuti ovu inicijativu i pomoći Domu zdravlja Metković. Želimo stanovnicima našeg kraja osigurati još bolju i još sigurniju zdravstvenu skrb. I dosad je naš Institut bio aktivan i donirao više od 25 tona mandarina Zagrepčanima i socijalno osjetljivim skupinama u društvu, a sada je vrijeme da pomognemo i našim Neretvanima. Veseli me ova akcija jer se već javljaju brojni poznati Neretvani i prijatelji i nude pomoć. Sigurna sam da ćemo uspjeti ispuniti postavljene ciljeve – istaknula je Nada Podnar, članica Instituta za promicanje i razvoj doline Neretve.

Među prvima se odazvala i poznata modna dizajnerica, jedna od najpoznatijih predstavnica toga kraja.

Svima nama je srce bilo slomljeno kada smo čitali s kakvim se poteškoćama suočava naš Dom zdravlja u Metkoviću. Izuzetno mi je drago što je Institut prepoznao trenutak i pokrenuo ovu akciju za pomoć djeci Neretve. Ja ću sasvim sigurno sudjelovati i pomoći u akciji, a koristim priliku pozvati i sve druge Neretvane i dobre ljude da se i oni uključe u pomoć za Neretvu – rekla je Matija Vuica, kojoj su se u ovoj akciji pridružili i brojni drugi Neretvani i njihovi prijatelji i pozvali u pomoć za djecu Neretve. Među njima su  i Dario Srna, Davor Dominiković, Branka Krstulović, Nikica Gabrić, Igor Štimac, Nela Sršen, Luka Modrić, Mateo Kovačić, Mario Stanić i drugi.

Razloga za okupljanje svih Neretvana i prijatelja Neretve oko ove inicijative i pomaganje lokalnom domu zdravlja je više, ali među najvažnijima je činjenica da je najbliža bolnica za stanovnike doline Neretve udaljena 100 kilometara, a na putu do nje su i čak dva međunarodna granična prijelaza, zbog čega taj put automobilom traje minimalno dva sata.

To je i dvostruko više vremena od gornje vremenske granice, tzv. zlatnog standarda za intervenciju uslijed poteškoća s kardiovaskularnim bolestima. Znači, ako čovjek doživi srčani udar, znatno su mu smanjene šanse da ga i preživi. A upravo su kardiovaskularne bolesti vodeće po uzrocima smrtnosti u svijetu. Dobro opremljeno sanitetsko vozila zato bi jako pomoglo Domu zdravlja za brži i adekvatniji prijevoz najtežih bolesnika – objasnio je prof.dr.sc. Mladen Bušić, i sam član Instituta za promicanje i razvoj doline Neretve

Što se, pak, tiče rodilišta u Metkoviću, to je jedino rodilište za cijelu dolinu Neretve, a u toj dolini trenutačno živi gotovo 50,000 stanovnika. Nabava CTG uređaja bi omogućila praćenje srčane akcije nerođenog djeteta i trudova majke, a što je neophodno za svaki uspješan porod.U sklopu akcije “Veliko srce za djecu Neretve” udruga Plochallenge organizira i humanitarnu utrku građana koja će se održati 7. rujna 2019. u Pločama u sklopu Halfmarathona Ploče 2019. Akcija traje do 7. listopada ove godine, kada će završiti s humanitarnim koncertom u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, u 19,30 sati.

 

Svi donatori velikog srca mogu pomoći akciji uplatom na namjenski račun akcije:

Primatelj: Institut za promicanje i razvoj doline Neretve

Svrha uplate: Donacija – Veliko srce

IBAN: HR65 2340 0091 5110 1995 4

SWIFT CODE: PBZGHR2X

ŽELJKO KRZNARIĆ