Zagreb postao dio Europske mreže gradova bez droga

Potpisivanjem Rezolucije o pristupanju Grada Zagreba Europskoj mreži gradova bez droga, danas je u palači Dverce Grad Zagreb postao dio te Europske mreže. Grad Zagreb se obvezao odbaciti sve zahtjeve za legalizacijom droga, sustavno promicati programe prevencije protiv droga, raditi na liječenju i savjetovanju ovisnika o drogama te raditi na suzbijanju bilo kakve zloupotrebe droga. Rezoluciju je u nazočnosti Vigga Lutcheratha, predsjednika Europske mreže gradova bez droga potpisao gradonačelnik Milan Bandić.

Prilikom potpisivanja Rezolucije gradonačelnik Milan Bandić je naglasio kako mu je drago da danas Grad Zagreb ulazi u klub 265 gradova Europe bez droga. To je jedna čast i obveza koju ja ovim potpisom u ime Zagrepčana dajem da ćemo učiniti sve da umrežimo što više hrvatskih gradova s intencijom da Zagreb i Hrvatsku budu bez droga,

Viggo Lutcherath, predsjednik ECAD-a izrazio je zadovoljstvo što će od sada i Zagreb moći sudjelovati na konferencijama koje oni barem jednom godišnje organiziraju, a sve s ciljem prevencije te rehabilitacije i izlječenja ovisnika o drogama, te naglasio da je droga ogroman problem ne samo ovisnicima nego i njihovim obiteljima i cijeloj okolini. Međunarodna iskustva i prakse ECAD-a zasigurno će pomoći i Gradu Zagrebu u sustavnom rješavanju problema zloupotrebe droga te stvaranju još uspješnijih obrazovnih projekata koji će isticati važnost prevencije kao najboljeg alata u borbi protiv droga.

Europska mreža gradova bez droga – ECAD je osnovana 1994. na inicijativu grada Stockholma te predstavlja vodeću europsku mrežu organizacija gradova koji promiču Europu bez droga i predstavljaju milijune europskih građana. ECAD okuplja gradove iz 30 europskih zemalja i podržava postojeće konvencije Ujedinjenih naroda o drogama koje se protive legalizaciji i potiču jačanje nacionalne i međunarodne suradnje u borbi protiv droge.

Droge su neprekidno rastuća, višestruka prijetnja našim društvima. Upravo je zato nužna koordinacija na nacionalnoj, europskoj i međunarodnoj razini kako bi se problem što učinkovitije rješavao. Novi zakonski okviri kada je riječ o novim psihoaktivnim tvarima te pojačana suradnja s međunarodnim partnerima donose vidljive rezultate pa će tako i članstvo Grada Zagreba u ECAD-u unaprijediti borbu protiv ovog rastućeg problema. Otprilike 96 milijuna odrasli u Europi probalo je neku vrstu ilegalnih droga tijekom života, a procjenjuje se da godišnje 1,2 milijuna ljudi započinje liječenje od ovisnosti, što nas dodatno tjera na sustavno rješavanje ovog problema i ulaganje u programe prevencije,rekao je Ivan Ćelić, predsjednik Povjerenstva Grada Zagreba za prevenciju i suzbijanje zlouporabe droga i drugih oblika ovisnosti.
ŽELJKO KRZNARIĆ