ZKM u Poljskoj

Autor: Aleksandar Olujić

Izvor fotografija: ZKM

Uskoro će, 11. srpnja 2019., u Nowy Teatru u Varšavi biti održana premijera predstave Erasmus u režiji Anne Smolar. Riječ je o projektu Europski ansambl, odnosno međunarodnoj koprodukciji u kojoj učestvuju ZKM, Schauspiel Stuttgart i Nowy Teatar iz Varšave.

Europski ansambl je dvogodišnji projekt iniciran od strane Državnog kazališta Stuttgart (Staatstheater Stuttgart), odnosno njegovog dramskog ansambla Schauspiel Stuttgart koji je zajedno sa Zagrebačkim kazalištem mladih i Nowy Teatrom iz Varšave, te Nacionalnim grčkim kazalištem iz Atene kao pridruženim članom, odlučio stvoriti, kako sami kažu, jednu živuću utopiju – zajednički europski teatar. Ovaj projekt, što nastaje u vrijeme širenja euroskepticizma i propitivanja ideje zajedničke Europe, okuplja glumce i redatelje iz Njemačke, Poljske, Grčke, BiH i Hrvatske koji će u slijedeće dvije godine zajedno raditi kao ansambl. Tematska okosnica produkcija je pitanje novog promišljanja Europe, kao i koje društvenopolitičke utopije mogu osnažiti Europu.

Stuttgart – premijera ‘Imaginarne Europe’

Umjetničko vodstvo Europskog ansambla povjereno je Oliveru Frljiću, kojega u Njemačkoj nazivaju „lutalicom između svjetova“ naglašavajući kako je baš on kao redatelj, koji s velikim uspjehom radi i u Njemačkoj i u istočnoj Europi, bio predestiniran za tu poziciju. I baš Frljić je bio redatelj prvog projekta Europskog ansambla, predstave Imaginary Europe koja je predstavljena publici 10. travnja u Stuttgartu.. U ovom komadu Frljić na svoj dobro poznati kritički, provokativan način progovara o odgovornosti intelektualaca i umjetnika u današnjoj Europi nad kojom se nadvila sjena populizma, rastuće netolerancije i problema modernog migracijskog društva. Kroz tekstove Weissovog romana Estetika otpora i Benjaninovog razmišljanja o slici Angelus Novus Paula Kleea, nadopunjenim intimnim detaljima iz života glumaca, te Maljevičevom utopijom moderne, slikom Splav Meduse i Kristom od kartona, autor propituje što je ostalo od osnovnog mota Francuske revolucije (liberté, égalité, fraternité) i je li Europa ipak nešto više od Europske Unije.

Plakat predstave ‘Erasmus’

Drugi projekt Eropskog ansambla, predstava Erasmus što će biti predstavljena publici u četvrtak na sceni varšavskog Nowy Teatra, autorski je projekt francusko-poljske režiserke Anne Smolar koja postavlja jedno esencijalno pitanje: jesmo li mi danas u stanju čuti ono što nam veliki renesansni mislilac govori. Nije nikakva slučajnost što je ime možda i najvećeg ličnosti humanizma uzeto kao bakronim projekta koji omogućava razmjenu studenata u Europi, stvarajući prostor mladima za nova iskustva i upoznavanja s drugim kulturama uz istovremeno stjecanje znanja. Erasmus Anne Smolar postavlja pitanje mogu li današnji „Erasmus studenti“ postati svojevrsni misionari u službi ideje europske nade.

Erasmus je istovremeno i posljednja premijera ZKM-a u kazališnoj sezoni 2018/2019, u kojoj je zagrebačko kazalište realizirao osam novih naslova: Proba orkestraHuddersfieldPansion EdenMladež bez Boga (u koprodukciji s Montažstrojem), Eichman u JeruzalemuTri X i ja, te već spomenuta Imaginarna Europa u režiji Olivera Frljića i Bakhe Kazališta Ulysses u režiji Lenke Udovički.

A već sada možemo najaviti kako će u listopadu u Zagrebu biti  predstavljen treći projekt u sklopu Europskog ansambla, Vječni malograđanin, prema djelu Ödöna von Horvátha u režiji grčkog redatelja Anestisa Azasa.