GOATHELL METAL FEST

GOATHELL METAL FEST 04. – 07. 07. 2019. Pula, Istra, Hrvatska

Udruga Kairos organizator je GoatHell Metal Festa, kulturnog festivala međunarodnog karaktera koji se i ove godine održava u Puli od 04. do 07. srpnja 2019. godine, a četverodnevna manifestacija osmišljena je kao kombinacija koncerata, zabavnih sadržaja, izložba, predavanja, radionica, performansa i dnevnih evenata. Festival je smješten uz samo more, na Vallelungi, na sjevernoj strani pulskog zaljeva, nekad najveće ratne luke Austro-ugarske mornarice. Sa tog mjesta se pruža predivan pogled na pulsku Arenu, gradski Kaštel (jedna od mnogobrojnih utvrda u i oko Pule) i Svjetleće divove pulskog brodogradilišta Uljanik. Festival je osmišljen kao cjelovita priča koja povezuje metal glazbu i supkulturu s dodirnim točkama lokalne kulturne baštine, stvarajući bogat i zanimljiv sadržaj te bajkovitu atmosferu. Metal supkultura obilježena je elementima nadrealizma, horora i fantastične književnosti, a prožetost lokalne baštine i metal glazbe naglašena je i legendom o prvom dokumentiranom vampiru u povijesti, Jure Grando, što će biti naziv glavne bine i tema jedne od izložba. Cilj festivala je omogućiti ostvarivanje interkulturalne razmjene, kako između domaćih i stranih gostiju i sudionika jačanjem međunarodnih odnosa, tako i sinergiju kultura kroz učenje o lokalnoj baštini i promociju Istre. To se očituje već u samom nazivu festivala koji je složenica od engleskih riječi, Goat i Hell koje predstavljaju simbole metal subkulture. Goat znači jarac ili koza, a nalazi se i na istarskom grbu te predstavlja asocijaciju na Istru, dok Hell znači pakao što asocira na metal glazbu, ali i ljetne vrućine istarskog podneblja. Ovim festivalom se doprinosi otvaranju lokalne zajednice prema međunarodnim trendovima, jačanju imidža grada Pule i Istre kao otvorene regije koji prednjači u toleranciji kao i kulturnim i turističkim trendovima. Kroz otvaranje prema novoj kulturnoj skupini, otvara se i novi segment turističke ponude. Festivalom po prvi put omogućuje postavljanje Pule i Istre, kao prve u Hrvatskoj, na kartu metal festivala u svijetu. Takvo pozicioniranje omogućuje privlačenje domaćih, ali i stranih gostiju. S obzirom na odabrano vrijeme održavanja, festival predstavlja jačanje sadržaja u predsezoni i ranoj sezoni te potiče potrošnju u području gastronomskih i smještajnih kapaciteta Pule i okolice, što je u skladu s razvojnom turističkom strategijom. Gostima će biti omogućen i smještaj u kampu u sklopu festivala, ali i pružena pomoć oko pronalaženja smještaja u čvrstim objektima. Uobičajeno je da se posjetitelji festivala u narednim godinama vraćaju u mjesto održavanja festivala, ovaj put s obitelji, na godišnji odmor. Cilj je da festival s vremenom raste i razvija se po uzoru na već uspješne europske festival, od kojih su neki odličan primjer sinergije festivala, lokalne zajednice i turizma.

PROGRAM / BENDOVI

DESTRUCTION – njemački thrash metal sastav iz Weil am Rheina, kojeg se uz Kreator, Sodom i Tankard smatra glavnim predstavnikom teutonskog thrash metala.
PESTILENCE – legendarni Death metal bend iz Nizozemske. Smatraju se inovatorima koji su donijeli revuluciju u Death metal, nadogradivši ono što se do tada smatralo progresivnim.
28 bendova iz Italije, Grčke, Rusije, Francuske, Slovačke, Malte, Nizozemske, Slovenije, Škotske, Austrije, Srbije i Hrvatske.

DNEVNI EVENTI

PULA ROOM – Edukativna izložba posvećene Puli u Austro-ugarskoj monarhiji
JURE GRANDO ROOM – Izložba posvećena prvom zabilježenom vampiru Juri Grandu i nadnaravnim pojavama u Puli i Istri
Izložbe – između ostalih, ugostit ćemo i priznatu talijansku umjetnicu Lauru Finotto Pepel
3D maping, borbe gladijatora, borbe vitezova, ples s vatrom, face paint, karaoke, srednjevjekovne igre, odbojka, sportski sadržaji na vodi
Obilasci znamenitosti Pule
Štandovi sa suvenirima, rukotvorinama, nakitom, odjećom i obućom (merchandize)
Štandovi s glazbenom opremom
Ugostiteljski štandovi s raznovrsnom ponudom hrane i pića, vege štand
društveno osviještena zona: štandovi udruga Ruka Šapi i Snoopy

www.goathell.eu