Predstavljen program 70. Dubrovačkih ljetnih igara

DUBROVNIK, 3. srpnja 2019. – Za sedam dana, 10. srpnja, ispred crkve svetog Vlaha točno u 21 sat ponovo će se zavijoriti zastava „Libertas“ i čut će se poznati stihovi „Himne slobodi“. Ovim činom biti će svečano otvorene 70. Dubrovačke ljetne igre. Ceremonija otvaranja odigrat će se prema scenariju i u režiji intendantice Igara Dore Ruždjak Podolski i njenog pomoćnika za dramski program Saše Božića, uz nastup zasigurno jednog od najboljih europskih orkestara – Orkestra Državne opere Donje Saske iz Hannovera, te Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić, Zbora Libertas i Dubrovačkog komornog zbora pod ravnanjem maestra Ivana Repušića, uz sudjelovanje Festivalskog dramskog ansambla i Folklornog ansambla Linđo.

Program 70., slavljeničke sezone javnosti su na današnjoj konferenciji za medije u Hotelu Excelsior predstavili intendantica Dubrovačkih ljetnih igara Dora Ruždjak Podolski, ravnateljica Ivana Medo Bogdanović te redatelj Paolo Magelli, a gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković i zamjenica dubrovačko-neretvanskog župana Žaklina Marević su iskazali svoju podršku Igrama. Od 10. srpnja do 25. kolovoza na tridesetak lokacija u gradu domaćoj i inozemnoj publici bit će predstavljeno više od 80 dramskih, glazbenih, baletnih, filmskih, folklornih i drugih izvedbi.

Dora Ruždjak Podolski rekla je kako je ove godine program obuhvaćen krilaticom, sintagmom, „Mitovi grada“ jer je 70 godina tradicije uistinu obilježilo i oformilo kulturni identitet ovih prostora kao i čitave Hrvatske, regije i ovoga dijela Europe, te da je 70 godina uistinu impresivna brojka koja obvezuje na dužno poštovanje prema publici i građanima Dubrovnika, kao i prema svim posjetiteljima Festivala, tako da se kreira program u kojemu zaista ima za svakoga ponešto. A, pošto je ideja vodilja bila kvaliteta ne postoji program koji je samo prolazan, nego je svaki program onaj koji će svoju publiku zadovoljiti i oplemeniti zahvaljujući prvenstveno svojoj kvaliteti.

Ona se zahvalila Gradu Dubrovniku na financijskim sredstvima, istaknuvši kako je, zahvaljujući tome što je Grad prepoznao važnost ove festivalske sezone i brojke koja obvezuje kao kulturnu i civiliziranu sredinu, bilo moguće dovesti dva programa kao što su gala koncert 11. srpnja, odnosno izvedba 9. Beethovenove simfonije pod ravnanjem Ivana Repušića uz sudjelovanje Orkestra Državne opere Donje Saske iz Hannovera i zbora Ivan Goran Kovačić, naglasivši kako jedan ovakav orkestar nije već dugo nastupao na Igrama, te da je ovo prilika za podizanje ljestvice vlastitih saznanja i uopće kreiranja kulturnog čina koje se događa zajedno s umjetnicima i publikom.  Drugi program je gostovanje Marijinskog baleta iz Petrograda s predstavom „Četiri godišnja doba“. Riječ je o apsolutnoj svjetskoj baletnoj reprezentaciji, iznad kojega nema više nikoga. Marijinski balet, nekadašnji Kirov, poslije više od 40-tak godina ponovo nastupa na ovim prostorima i to u Dubrovniku, što je, prema riječima intendantice, zaista velika prigoda i velika čast.

Paolo Magelli, Dora Ruždjak Podolski / foto: ‘Dubrovačke ljetne igre’

Gospođa Ruždjak Podolski dotakla se i dramskog programa te je ovoreći o sintagmi ‘mitovi grada’ kao primjer uzela redatelja Paola Magellija rekavši kako je on Igre zadužio svojim vrlo hrabrim kreacijama i daškom moderniteta kojeg je unio na ove prostore.
„On se uhvatio u koštac s mitskim djelom, Hamletom, koji je od 1952. godine voljen od dubrovačke i publike ovog festivala, a koji će se izvesti na mitskom mjestu, tvrđavi Lovrjenac koja je uvijek bila dom ovom predivnom komadu. Na primjeru mog dragog kolege vidimo što znači mit grada, koliko on obvezuje i koliko je ta poveznica strukturirana na nekoliko nivoa i preispituje izuzetno puno razina programacije kao što je ovogodišnja za 70. Igre“, rekla je najavivši pritom i drugu dramsku premijeru, „Geranijum“ nikad dovoljno istraženog mitskog autora Iva Vojnovića. Intendantica je također spomenula i glazbeno-scensku izvedbu „Mali princ“ u Dvoru, a govoreći o glazbenom programu istaknula je kako nas čeka poslastica za poslasticom.

Redatelj Paolo Magelli rekao je kako ne bi htio govoriti o „Hamletu“, jer su predstave u nastajanju apstraktan pojam, već je naglasio da nakon Sirakuze, festivala koji se održava 101. godinu i koji se odvija u Eshilovom teatru, i Venecijanskog bijenala, Dubrovački festival treći najstariji festival na svijetu. No, pošto ova prva dva festivala nisu toliko složena kao Dubrovački jer isključuju glazbu, ples i slično, može se reći da je u ovoj formi Dubrovački festival najstariji u svijetu. Jako razvikani festivali kao što su Avignon, Barcelona i Lisabon nastali su 10, 20 ili 30 godina kasnije. Ovaj je festival sigurno najinteresantniji, najdublji i najsloženiji. „Vrijedi ovu igračku čuvati i razvijati dalje jer je to izraz i duša ovih zidina“, rekao je čuveni redatelj.

Ravnateljica Dubrovačkih ljetnih igara Ivana Medo Bogdanović zahvalila se Gradu Dubrovniku i njegovom gradonačelniku što su povećali budžet igara, rekavši kako to nije bilo jedino povećanje ali da je svakako bilo najveće i najvažnije pošto je došlo u trenutku planiranja Igara što je omogućilo da se na vrijeme kontaktira s velikim zvijezdama i osigura njihov nastup na 70. Igrama. Osim toga organizatorima je uspjelo uz dugogodišnje ove godine privući i nove velike sponzore.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković je čestitajući na velikom poslu vodstvu Dubrovačkih ljetnih igara i intendantici, za koju je rekao kako je odradila sjajan posao, naglasio da je „program pogođen, vrhunski, onako kako to i priliči 70. obljetnici i mislim da će svatko pronaći ponešto za sebe“.

Dožupanica Žaklina Marević je, pridružujući se čestitkama, naglasila da nju najviše oduševljava što su organizatori uspjeli dovesti dječjih duh na Igre te su na taj način pokazali da žele educirati i odgojiti novu mladu publiku, osobito one najdraže i najmlađe. „Igre su ukras našeg najljepšeg grada odnosno duša grada Dubrovnika“, rekla je dožupanica.

Na kraju je intendantica Igara podsjetila na skorašnju svečanost otvaranja rekavši: „Otvaranje se vodi pod krilaticom ‘Dubrovnik plovi’ i nadamo se da ćemo uspjeti stvoriti jednu dojmljivu glazbeno-vizualnu cjelinu koja gotovo sjenovito ili snovito upućuje na 70 godina Igara“.

Iz Dubrovnika za ZG-Kult: Lily Laum