Izložbom u Klovićevim dvorima počela ovogodišnja međunarodna smotra folklora

U srijedu navečer je gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić otvorio izložbu Nematerijalna kulturna baština u Federaciji Bosne i Hercegovine iz etnografske zbirke Karmela sv. Ilije.

Izložba će prikazati dvanaest kulturnih elemenata s Preliminarne otvorene liste nematerijalnog kulturnog nasljeđa Bosne i Hercegovine. Listu je sastavilo Federalno ministarstvo kulture i sporta izdvajajući kulturne fenomene koje Federacija BiH želi nominirati i staviti na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalnog nasljeđa čovječanstva.

Građa za izložbu -rekao nam je otacc Zvonko Martić, prior samostana i duhovnog centra Karmela svetog Ilije na Buškom jezeru kod Tomislav grada i autor izložbe- je dio etno zbirke u samostanu. Izložba je multimedijalna i prikazuje dvanaest kulturnih fenomena kroz predmete izrađene tradicionalnim umijećima, prateći tekstove, umjetničke fotografije i video zapise.

Izložba je početak ovogodišnje međunarodne smotre folklora koja će trećeg tjedna srpnja oživiti zagrebačke trgove i ulice i okupiti domaće i inozemne folklorne skupine.

ŽELJKO KRZNARIĆ