KRUH NAŠ SVAGDAŠNJI – ŽETVA I VRŠIDBA U PROŠLOSTI

Prve subote u srpnju Županja je u znaku žetve. Posjetite li u to vrijeme ovaj grad na obali Save osjetit ćete bogatstvo slavonske tradicije i duboko poštovanje ovdašnjih stanovnika prema plodnoj ravnici koja ih je othranila. Osim najvažnijeg posla u polju, žetva je za Slavonce stoljećima bila simbol blagostanja uz druženje, pjesmu i bogata jela. Iako su kosce u polju danas zamijenili strojevi, a Županja živi suvremenim životom, manifestacija „Kruh naš svagdašnji – žetva i vršidba u prošlosti“, oživjela je ljepotu starinskih običaja.

Stoga su danas na trgu bana Jelačića grad Županja i turistička zajednica grada predstavili zagrepčanima i brojnim turistima dio ovog vrijednog  običaja koji je danas prava turszička atrakija. Na središnjem gradskom trgu su se predstavili proizvođači autohtonih slavonskih proizvoda a članovi kulturno-umjetničkih društava su prikazali dio običaja žetve.

Na kraju su svi zajedno otplesali šokačko kolo i još jednom pozvali sve da dođu u Županju

gdje ih očekuje žetveni sajam na kojemu se mogu kupiti razni domaći i autentični proizvodi specifični za područje županjskog kraja poput šarane tikvice, zlatoveza, šlingeraja, oslikanih boca, suvenira, tradicijske narodne nošnje, šokačkih šešira, oboraka, rakije te raznih rukotvorina, domaćeg kupinovog vina, meda, drvenih dječjih igračaka, prezentiraju se stari zanati (kovač, rad na tkalačkom stanu, izrada drvenih točkova) a kao dodatna atrakcija biti će postavljena i dva stroja za sve posjetitelje:Trijer – pokreće se ručno te odstranjuje kvalitetno zrno žita od lošeg, te će svi posjetitelji imati priliku dobiti vrećicu žita koje će moći posijati za Božić; Starinski kameni mlin – koji će mljeti brašno, od kojeg će se na žetvenom stanu peći  lepinje i domaći kruh u krušnoj peći.

ŽELJKO KRZNARIĆ