25 godina rada privatnih elektroničkih medija

Na sutrašnji dan 21.6., prije 25 godina, započelo je jedno potpuno novo razdoblje na hrvatskoj medijskoj sceni – doba privatnih elektroničkih medija.

Donošenjem prvog Zakona o telekomunikacijama (ZOT) te davne 1994. godine u Hrvatskom Saboru omogućeno je osnivanje i rad privatnih elektroničkih medija. Promijenilo se od tada puno toga u našim životima, na što ćemo vas podsjetiti u mjesecima koji su ispred nas. Iako vam se možda čini da nije tako, ipak više ništa nije kao što je prije bilo. Nema više državnog monopola na informacije niti mogućnosti da se ona ponovi.

Masmediji su nešto što ne možemo ne samo izbjeći nego što trebamo koristiti za jačanje naše kulture, naših stečevina” izrekao je proročanski Ivica Mudrinić , tadašnji ministar pomorstva, prometa i veza na prvom čitanju novog zakonskog prijedloga u Saboru.

I doista! Jesmo li u tome uspjeli? Jesmo li mogli bolje, drugačije ili je ovo što smo postigli najbolje moguće? Kako su se mjenjali odnosi na tržištu između javnih i privatnih medija, između tiskovina, radija, televizija i online portala? Odgovore na ova pitanja dat će naša inicijativa u kojoj ste i sami sudjelovali.

Media daily, specijalizirani portal za medije www.mediadaily.biz, inicirao je dostojno obilježavanje 25 godina rada privatnih elektroničkih medija, na što se je spremno odazvao respektabilan dio dionika i pokrovitelja i na čemu im se iskreno zahvaljujemo jer bez njih ne bi bilo niti našeg projekta.

Ovaj projekt je želja i potreba da se na jednom mjestu objedine sve ključne informacije o povijesnim događanjima bitnim za razvoj privatnih elektroničkih medija kako bi ostalo trajno zapisano što smo kao zajednica svi mi činili za razvoj istih.

Na portalu www.mediadialy.biz, počevši simbolično od sutrašnjega dana 21.6., moći ćete čitati skraćene verzije poglavlja koje pripremamo za prvu knjigu edicije Media daily, u kojima ćemo obraditi niže navedena ključna povijesna događanja koja su se zbivala u razdoblju od 1988. godine pa sve do 2019. godine, u vremenu nastajanja, rasta i razvoja privatnih elektroničkih medija.

 1. Doba medijskih pirata (1988-1995)
 2. Donošenje prvog Zakona o telekomunikacijama 1994
 3. Dodjele koncesija prvim medijima
 4. Osnivanje TV Mreže i CCN-a
 5. Forum 21
 6. Prvi privatni nacionalni mediji (Nova TV, Narodni i Otvoreni radio)
 7. Nastanak web portala
 8. Reguliranje autorskih prava
 9. Afera Grupo
 10. Slučaj Radija 101
 11. Razvoj distribucije tv sadržaja
 12. Razvoj radija, radijskih mreža i Media servisa
 13. Privatizacija HTV 3, nastanak OIV-a
 14. Novi zakon o el. medijima 2003
 15. Dolazak RTL-a na hrvatsko tržište
 16. Osnivanje HAKOMA (Zavoda za telekomunikacije, Agencije)
 17. Od Vijeća za telekomunikacije do Vijeća za elektroničke medije
 18. Razvoj lokalnih i kablovskih televizija
 19. Fond za pluralizam medija
 20. Digitalizacija tv emitiranja
 21. Zakonska rješenja iz 2009.
 22. Bitka za gledanost (NOVA,RTL HRT)
 23. Jačanje web portala
 24. Kriza i mediji
 25. Utjecaj društvenih mreža te razvoj SVOD-a i OTT-a
 26. Digitalni radio DAB+
 27. Novih 25 godina – pogled u budućnost

Tijekom mjeseca rujna organizirat ćemo i okrugli stol na temu “Što smo učinili i što smo mogli drugačije” na koji ćemo pozvati sve bitne osobe koje su sudjelovale u 25 godina razvoja privatnih elektroničkih medija u Hrvatskoj, a zaključke ovog skupa unijet ćemo u dodatno poglavlje knjige. Knjiga 25 godina privatnih elektroničkih medija izaći će početkom studenog 2019. godine i imati će svoju promociju na Danima elektroničkih medija koji će se održavati od 5. do 7. studenog u Zadru.

Autori knjige su Neven Šantić i Zoran Kovačić, a knjiga će izaći u nakladi tvrtke Voice of media d.o.o., nakladnika portala Media daily.

Krajem ove godine očekujemo i novi Zakon o elektroničkim medijima i Zakon o elektroničkim komunikacijama s kojima će započeti jedno novo doba u razvoju privatnih elektroničkih medija za koje se nadamo da će biti motiv i inspiracija za neku novu knjigu.