MSU – BOGDAN BOGDANOVIĆ – MISLI I SNOVI

U Muzeju suvremene umjetnosti otvorena je izložba Bogdan Bogdanović – misli i snovi koja predstavlja ovog umjetnika kroz njegov manje poznati opus kao pisca, filozofa, nadrealistu, političkog disidenta i antifašiste. Bogdanović je autor niza antifašističkih spomenika diljem bivše Jugoslavije. Osim što je bio arhitekt i umjetnik, Bogdan Bogdanović je radio kao profesor na Univerzitetu u Beogradu od 1973., a od 1982. do 1986. bio je i gradonačelnik Beograda, nakon čega je 1987. napustio politiku zbog sukoba sa Slobodanom Miloševićem i neslaganja s njegovim nacionalizmom. Uz pomoć prijatelja Bogdanović i supruga su pobjegli u Pariz a potom u Beč gdje im je pomoć dao SPD.

Bogdanović je lingvistički obradio Miloševićevu sjednicu Centralnog komiteta koja je odrana 1987. godine -rekla nam je autorica postava Nataša Jovičić inače savjetnica gradonačelnika zza kulturu- To je bila ozbiljna kritika te sjednice a nakon toga je krenuo njegov progon. Kreće odmazda u kojoj se njemu prijeti smrću.

Kompletna izložba je donacija arhiva Bogdana Bogdanovića odnosno Anie i Manfreda Matzke i Borisa Podrecca iz Beča i bit će otvorena otvorena desetak dana jer papir ne može dugo biti na svijetlu.

-No, upravo na otvaranju izložbe u razgovoru s gradonačelnikom Milan Bandićem- nastavlja Nataša Jovičić- rodila se ideja da od materijala izložbe napravimo monografiju.

ŽELJKO KRZNARIĆ