Uskoro: izložba Mirjane Vodopije “Lutajući krajolik” u MSU

U utorak, 18. lipnja 2019. godine u 20,00 sati, se u Prostoru za povremene izložbe na 2. katu Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu otvara samostalna izložba Mirjane Vodopije Lutajući krajolik.

Izložba Lutajući krajolik tematizira prostor i njegove manifestacije kao fizičkog polja mogućnosti djelovanja i kao prostora uma, odnosno svijesti. Kroz predstavljanje novih i ranije realiziranih radova umjetnica preispituje doživljaj prostora ukazujući na osjećaj slobode ali i izloženosti u otvorenim prostorima naspram osjećaja zaštićenosti u ograđenim prostorima, interijerima, koji služe kao fizički i mentalni teritoriji osobne sigurnosti i ugode. Umjetnica nas ovom izložbom vodi na putovanje kroz različite krajolike, otvarajući potencijale za osobne doživljaje i percepciju granica slobode.

Mirjana Vodopija ‘Krajolik s glazbom’ / foto: izvor MSU

Izložba će biti sastavljena od 5 tematskih cjelina s ukupno tridesetak radova na temu pejzaža. Svi oni predstavljaju razne aspekte jedinstvenog pejzaža koji se pojavljuje i nastavlja kroz izložbeni prostor. Pojavljuje se kao beskrajna ravnica, nabrekla planina, litica, jezero, plato, mikropejzaž… U neke od ovih prikaza pejzaža ugrađeni su interijeri kao prostori intenzivnog obitavanja, dok su neki pejzaži, inverzno, ugrađeni u interijere. Zbivanja u pejzažima su nadrealistička, proizlaze iz snova, podsvijesti i djetinjstva ili su temeljena na nadnaravnim pričama umjetničine prabake, a kroz njih se proteže jedinstveni horizont čežnje za cjelovitošću beskraja.

MIRJANA VODOPIJA diplomirala je1987. godine na grafičkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Od 1985. do danas ostvarila je 34 samostalne izložbe i sudjelovala preko 200 skupnih izložbi ili kustoskih koncepcija u zemlji i inozemstvu te na više međunarodnih rezidencijalnih projekata. Dobitnica je brojnih likovnih nagrada nacionalnog i međunarodnog karaktera. Djela su joj uvrštena u zbirke važnijih hrvatskih muzeja i galerija, kao i u druge muzejske i privatne zbirke. Od 2007. godine predaje na Grafičkom odsjeku ALU u Zagrebu, trenutno u zvanju redovne profesorice.

Kustosica izložbe: Martina Munivrana

Mirjana Vodopija ‘Zimski krajolik’ / foto: izvor MSU

Na otvorenju izložbe Mirjane Vodopije “Lutajući krajolik” svirat će Gungula, mnogočlani mladi jazz band iz Zagreba. Gungula najviše voli svirati swing, gypsy i sve zvučno brazilsko. Broj članova Gungule je promjenjiv, ali na svakom nastupu bude barem jedna gitara, kontrabas, violina i nekoliko puhača. Bend se sastoji od djevojaka koje jazz glazbu vole više od uobičajene buke svakodnevnog života i koje su spremne žrtvovati vrijeme i tišinu za svirku. Članice vole mijenjati se za instrumente u smjeru kazaljke na satu, jednom će napraviti i puni krug. Možda i obrnuto od kazaljke.

Matilda Fatur – kontrabas/bas gitara/vokal
Janet Beriša – gitara/kontrabas
Sara Debić – saksofon
Sonja Domitrović – saksofon
Duga Bavoljak – truba
Margareta Sinković – violina

 

Izložba je otvorena do 18. 8. 2019.