Predavanja uz izložbu ‘Neka jedu kolače?’

Umjetnički paviljon u Zagrebu odlučio je svoju izložbu Neka jedu kolače?, koja ima za temu hranu u umjetnosti, upotpuniti predavanjima. Time se želi potaknuti građane na savjesnije raspolaganje hranom.

Svjestan svjetskog, ali i hrvatskog, problema s hranom, u kojem se godišnje baca 400.000 tona hrane, Umjetnički paviljon priredio je seriju predavanja tematski vezanih uz veliki problem bacanja hrane, kako globalno tako i lokalno. Predavanja će se održati u Galeriji Arheološkog muzeja u Zagrebu, Pavla Hatza 6, a ulaz na predavanja je slobodan za sve posjetitelje.

 

RASPORED PREDAVANJA

Ponedjeljak, 17. lipnja 2019., 18:00h
Galerija Arheološkog muzeja u Zagrebu, ulica Pavla Hatza 6

Portal Dobrote, Sanja Bijonda// Nahranimo Hrvatsku

Sanja Bijonda, Tanja Bijonda, Josipa Bijonda Šepović, Petra Mikić osnovale su humanitarni portal pod nazivom Portal Dobrote kao mjesto gdje ljudi, neovisno o društvenom statusu, mogu pomoći članovima našeg društva kojima je pomoć najpotrebnija. Cilj ove inicijative je ujediniti ljude u dobrim djelima. U svom predavanju predstavit će nam svoj projekt Nahranimo Hrvatsku kojim žele umrežiti organizacije koje pružaju socijalne usluge i time unaprijediti sustav socijalnih usluga u Republici Hrvatskoj. Osobito na područjima RH na kojima je pomoć najmanje zastupljena.

Na temelju rezultata pojedinih istraživanja koje je provelo Ministarstvo poljoprivrede

Na temelju istraživanja koje je provela Radna skupina za sprečavanje i smanjenje nastajanja otpada od hrane unutar Ministarstva poljoprivrede, zaključile su da je u Hrvatskoj nužno osnovati jedinstvenu platformu na kojoj će biti povezane humanitarne organizacije koje će putem jedinstvenog sustava doniranja osigurati svojim korisnicima redovnu opskrbu.

 

Utorak, 18. lipnja 2019., 18:00h
Galerija Arheološkog muzeja u Zagrebu, ulica Pavla Hatza 6

Sanja Kolarić Kravar// Plan sprječavanja nastajanja otpada od hrane

Sanja Kolarić Kravar diplomirala je i doktorirala na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, smjer Nutricionizam. Od početka 2013. godine radi u Ministarstvu poljoprivrede na mjestu voditeljice Službe za označavanje i temeljne zahtjeve kvalitete hrane i kroz svoje predavanje predstavit će Plan sprječavanja nastajanja otpada od hrane. Kroz predavanje stavit će naglasak na odgovornu proizvodnju i potrošnju kako bi se smanjilo bacanje i povećalo doniranje hrane. U posljednjih nekoliko godina aktivno razvijaju sustav doniranja te su uspostavili platformu e-doniranje koja će rasteretiti donatore, uskladiti ponudu i potrebe te omogućiti jasniju raspodjelu hrane.

 

Srijeda, 19. lipnja 2019., 18:00h
Galerija Arheološkog muzeja u Zagrebu, ulica Pavla Hatza 6

Ivana Vretenar// Mreže hrane Hrvatska

Ivana Vretenar jedna je od koordinatorica platforme Mreže hrane Hrvatska. Ujedno je i inicijatorica za nagradu Najdonator – nagrada koja se dodjeljuje tvrtkama koje se ističu doniranjem hrane na način da im se brend povezuje s društveno odgovornim poslovanjem.

Prvo predavanje održat će Ivana Vretenar iz Mreže hrane Hrvatska s istoimenom temom gdje će predstaviti neke od realiziranih projekata i mogućnosti koje mi kao građani možemo učiniti po pitanju doniranja hrane.

Mreža hrane je platforma zajedničkog programskog djelovanja pravnih i fizičkih osoba s ciljem izgradnje učinkovitog nacionalnog sustava doniranja i distribucije hrane u Republici Hrvatskoj u interesu javnosti.