Rab ovog ljeta postaje velika filmska pozornica. Od 23. do 27. kolovoza održat će se 1. RAFF – Rab Film Festival – festival istraživačkog filma. U fokusu ove nove festivalske priče bit će intrigantni naslovi koji u sebi nose elemente istraživanja aktualnih globalnih i lokalnih problema i fenomena.

“U eri brzog protoka informacija i utrke za clickbaitom, naš je fokus upravo istraživanje. Zanimaju nas priče koje su temeljito istražene, koje ili postavljaju precizna pitanja ili uz njih nude utemeljene odgovore, bilo u igranoj ili dokumentarnoj formi”, izjavio je Robert Zuber, direktor Rab Film Festivala na konferenciji za novinare u Zagrebu.

Program je nastao u partnerstvu sa Sarajevo Film Festivalom čiji će pobjednički film biti prikazan na zatvaranju RAFF-a. “Mi iz SFF-a nismo često partneri drugim festivalima, no veseli nas što ćemo s RAFF-om surađivati logistički i programski, posebno kroz program suočavanja s prošlošću”, kazao je Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala. Za Rab Film Festivalom važna je i suradnja s Al Jazeera Balkans Doc Film Festivalom koji će biti broadcast partner.

Poslastica programa igranih filmova, čiji je selektor beogradski kritičar Vladan Petković, je film Sons of Denmark, čija je fiktivna radnja smještena u Dansku 2025. godine kada njome vladaju neonacisti. Riječ je o regionalnoj premijeri ovog filma čiji je cilj upozoriti kuda može skrenuti Europa s danas rastućim nacionalizmom i antimigracijskim politikama.

Selektorica dokumentarnog programa Lejla Dedić, ujedno i selektorica Al Jazeera Balkans Doc Film Festivala, odabrala je nekoliko iznimnih dokumentaraca, a među njima se izdvaja hrvatska premijera filma Bellingcat: Truth in a post-truth world, koji razotkriva raširenu pojavu lažnih vijesti te istražuje mogućnost povratka u temeljito novinarstvo. Bit će prikazan i domaći dokumentarac Tak kak je, kojim autor Arsen Oremović istražuje jednu od najraširenijih diskriminacija – zapostavljena prava rastavljenih očeva.

Rab Film Festival donosi i atraktivan glazbeni program RAFF BEAT. Tijekom pet festivalskih dana na pozornicama na otvorenom nastupit će Urban & 4, Zdenka Kovačiček, Nipplepeople, Elemental i Detour. Poseban će događaj biti koncert Urbana, koji će svojom glazbom reinterpretirati jedan filmski klasik čijom će se projekcijom podsjetiti na ponekad zanemarene posljedice fašizma u Europi. Spoj glazbe i filma je uvijek bio intrigantan, a mi ćemo ovime dati novo viđenje tom klasiku, naglasio je Damir Urban.

Festival će biti zatvoren atraktivnim programom RAFF SEAPLEX “Kaich”, tijekom kojeg će se  film i koncert podno gradskih zidina moći pratiti s barke ili kaića. Počast lokalnoj eno i gastro tradiciji bit će odana programom RAFF GASTRO u sklopu kojeg će rapski OPG-ovi i mali proizvođači nuditi lokalne specijalitete.

ŽELJKO KRZNARIĆ

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here