Nije u šoldima sve

Autor: Marjan Gašljević
Ni kriv ni dužan pokušam pogledati HTV-ovu emisiju „Lijepom našom“ pošto na ostalih tristotinjak programa nema ništa na što bih obratio pozornost. U ovoj emisiji znalo je biti lijepih, posebno, izvornih pjesama, međutim od kada je Uvodić uveo običaj da u emisiji pjevaju lokalni dužnosnici ti bi nastupi jednostavno ogadili trud ostalih što profesionalnih što narodnih pjevača. I večeras, umjesto da iskoristim ovo lijepo predvečerje, uključim televizor a ono zadarski župan tuli „Nije u šoldima sve“. A, ne nije. Posebno za vas koji sjedite na desecima dužnosti uz „skoromne“ naknade. Pa, naravno, niste vi krivi što vam Narod gura pare u džep. Sada nam samo ostaje da Premijer obuče dres i istrči na teren protiv Welsa a za njim s epruvetom trčkara Njonjo nadajući se kapljici njegova znoja koja, kažu, liječi sve bolesti. Posebno kroničnu beznačajnost i besparicu.
I dok zadarski župan Longin tuli „Nije u šoldima sve“ pozivajući gledateljstvo, da li u pomoć ili da mu lijepe banknote na čelo, bezvremenski zagrebački Bandić u svom stilu „uništava“ dio hrvatske političke elite izjavom da „tko nije odležao u Remetincu bar tri mjeseca nije vrijedan političke sinekure.“ Da li je Longin negdje „ležeo“ ne znam i ne zanima me ali znam da pjevajući sigurno neće zaraditi koricu kruha niti bokun vina kao da mu to, na koncu, uopće treba. Građani su mu već odavno dali nemjerljivo više od toga.
I tako dok Bandić slavi godišnjicu gradonačelnikovanja promovirajući „svoj stil“ i nove uvjete za buduća politička i dužnosnička natjecanja mi uredno plaćamo, i ako „nije u šoldima sve“, 80 kuna pretplate javnoj televiziji da bi nam „pjevali“ dužnosnici a kad ne pjevaju ubjeđivali u perpetuum mobile a sutra, možda, i igrali za repku ili trčali na 100 metara. Ovo trčanje na 100 metara nekako mi se sviđa i podržao bih ga obzirom da me asocira na trčanje kineskih korumpiranih dužnosnika na toj životnoj dionici. Ali pjevanje, brate?
Osim ako ne pjeva Miroslav Škoro. Eto, izgleda da je najozbiljniji kandidat za predsjedničku utrku. I samo na spomen njegove moguće kandidature mnogim ozbiljnim aspirantima gaće su se ozbiljno zatresle. Osobno mi je, kao kandidat, vrlo prihvatljiv obzirom na svoj CV ali i činjenicu da Predsjednik i tako ne radi skoro pa ništa ozbiljnije osim pjevuckanja po dijaspori, školskim i vrtićkim godišnjicama i otvaranjima pa bi, sigurno, bilo svima draže slušati nekog tko zna i pjevati. I to je njegov „stil“ i ako nije „ležao“. Škoro, posebno, ima i impuls činjenice da mu je sklon i kontraverzni TV voditelj Bujanec koji je, izgleda, „iskopao ratnu sjekiru“ u odnosu s Kolindom. U toj kombinaciji ostaje samo dvojba da se ne bi, slučajno, kandidirao i Thompson pa Ti (On?)onda biraj obzirom da Marko lijepo pjeva, slušan je i voljen a i draga je osoba.
Poslije ove Bandićeve izjave postoji opasnost velike navale na Remetinec. I dok jadranski ugostitelji, hotelijeri i iznajmljivači kukaju manjkom turista šefovima Remetinca morati će se, prema tome i staroj dobroj praksi, nuditi i mito da se preskoči mjesto na listi čekanja. Ili će se, jednostavno, prema receptima nekih hrvatskih fakulteta jednostavno „kupiti“ potvrda da si „ležao“. Recimo tako za tri mjeseca koliko je potrebno za nečelničko mjesto deset tisuća, za župana šest i pedeset, ministra deset i sto a za predsjednika, konzultirati, možda, nekoga. Crnog Labuda?
I tako, donio sam dvije važne, životne odluke. Prvo: Idem odmah šetati dok ne padnem s nogu. Drugo: Ubuduće glasam, a i Vas molim, samo za one koji provjereno dobro pjevaju.
I, zbilja, „nije u šoldima sve“ osim onih 80,00 kuna i ono nešto „stila“.