DAN BIJELIH TRAKA

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba i ZavičajnI klub župe Stara Rijeka i okolice,obilježili su danas Dan bijele trake u spomen na žrtve zločina u Prijedoru i dolini rijeke Sane 1992. Na današnji dan vlasti jednog naroda su prije 27 godina naredile stanovništvu koje ne pripada njihovu narodu da nose bijele trake oko ruku, te da na kuće i stanove okače bijele prekrivače. Ovako je glasio poziv upućen preko Radija Prijedor 31. svibnja 1992.: “Građani srpske nacionalnosti, pridružite se svojoj vojsci i policiji u potjeri za ekstremistima. Ostali građani, muslimanske i hrvatske nacionalnosti, moraju na svoje kuće i stanove izvjesiti bijele zastave i na ruke staviti bijele trake. U protivnom, snosit će teške posljedice”.

Konačni ishod ovog zločina bio je uklanjanje 94% Bošnjaka i Hrvata s područja ove općine a ubijeno je 3176 stanovnika prijedorskog kraja. Ovo je jasna poruka da je potrebno govoriti o ljudskom bratstvu i oprostu te da je svaki fundamentalizam opasnost za čovječanstvo.

U okviru programa, koji se održava pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba, b pušteno su u zrak 102 bijela balona u znak sjećanja na 102 ubijene djece od ukupno 3173 ubijenih i nestalih civila.

ŽELJKO KRZNARIĆ