ZKM-ov ‘Pansion Eden’ na 6. Drama Festivalu u Ljubljani

Na 6. Drama Festivalu (SNG Drama) u Ljubljani Zagrebačko kazalište mladih danas, 27. svibnja 2019., gostuje s predstavom PANSION EDEN u režiji Árpáda Schillinga.

Na gostovanju u Sloveniji ansambl ZKM-a izvest će autorski projekt renomiranog mađarskog redatelja Árpáda Schillinga koji u ovoj predstavi gradi priču o snovima, strahovima i željama jedne obitelji. U središtu predstave „Pansion Eden” veliki je obiteljski događaj – svadba – koja tradicionalno slavi ljubav, privrženost i život. Ali kad obiteljske ružne tajne počinju izlaziti na vidjelo, kad u obitelji moraju priznati što su učinili, isprepleću se laži, strahovi, želje, ali i zlouporaba moći, korupcija i religijska uvjerenja.

Glume: Hrvojka Begović, Katarina Bistrović Darvaš, Zoran Čubrilo, Dado Ćosić, Petar Leventić, Edvin Liverić, Filip Nola, Urša Raukar, Rakan Rushaidat, Doris Šarić Kukuljica, Mateo Videk, Tina Orlandini.

 

Iz kritika:

„Ova sjajna predstava viskontijevskog duha bez milosti zadire do srži bolesti današnjeg društva. U polumraku na sceni prepoznajemo onaj duboki mrak u nama i oko nas. Veliki, veliki Schilling našao je u ansamblu ZKM-a prave partnere. Sve glumice i glumci su izvrsni. Čestitam!” Lenka Udovički, redateljica.

„Opasno promišljena i hrabra predstava! Prokazuje sve naše krivice. Kada se prepoznamo, ostajemo nijemi. Odličan ansambl na čelu sa Zoranom Čubrilom i Katarinom Bistrović Darvaš.” Mani Gotovac, teatrologinja.

„Schillingova predstava skida estetsku i građansku krinku s lica suvremene glembajevštine kojom su maskirani njezini konstitutivni zločini i porijeklo kapitala koji ju je promovirao u viši društveni razred.” Oliver Frljić, redatelj.

ZKM