U MSU otvorena 12. izložba HT nagrada za suvremenu umjetnost i dodijeljene nagrade

U Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb sinoć je (17. svibnja2019.) otvorena 12. izložba HT nagrada za suvremenu umjetnost, a ujedno su dodijeljene i otkupne nagrade.

HT nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost najveća je, ujedno i jedna od najznačajnijih, nagrada za suvremeno vizualno stvaralaštvo u Hrvatskoj. Od 286 radova pristiglih na ovogodišnji natječaj, stručno povjerenstvo izabralo je njih 34, od toga 5 autora u kategoriji za mlade, što uz troje pozvanih umjetnika (Andreju Kulunčić, Vesnu Pokas i Noru Turato) čini ukupan broj od 37 autora koji su konkurirali za najprestižnije nagrade u recentnom vizualnom umjetničkom stvaralaštvu. Na izložbi su najviše zastupljene instalacije, videa i fotografije, a ima i crteža, grafika, skulptura i 3D print objekata. O izboru laureata 12. natječaja odlučivalo je međunarodno stručno povjerenstvo u sastavu: mr. sc. Snježana Pintarić, predsjednica stručnoga povjerenstva; Andreas Hoffer, kustos, Kunsthalle, Krems; Alenka Gregorič, kustosica, voditeljica Mestne galerije Ljubljana i Galerije KC Tobačna 001; Alem Korkut, akademski kipar, profesor na Akademiji likovnih umjetnosti Zagreb i Ivana Kancir, viša kustosica MSU-a.

Prvu nagradu u iznosu od 75.000 kuna dobio je Damir Očko za rad “DICTA II (safewords)”.

Damir Očko_DICTA II (safewords)

Video rad “DICTA II (safewords)” Damira Očka majstorsko je ovladavanje ne samo medijem, nego ponajprije umjetničkim izričajem. Do detalja razrađena dramaturgija, istančane estetske geste, precizno kadriranje i montaža u svojoj poetičnosti otvaraju pitanja o ovladavanju neposrednom okolinom, društvenim normama i pozicijama moći. Posve obične riječi koje se monotono izgovaraju, u kontrastu s ravnotežom tijela MMA boraca, postaju kakofonija, odražavajući tako otuđenje i prazninu. U svoj svojoj kompleksnosti i višeznačnosti, rad govori o mnogim aspektima preplitanja ekonomskih, političkih i umjetničkih sustava. Damir Očko tako se bezuvjetno svrstava među najuglednije umjetnike svoje generacije na globalnoj razini.

Druga nagrada i 45.000 kuna pripala je Andreji Kulunčić za rad ART-ACT-BOX: Performativnost izložbe”

Andreja Kulunčić ART-ACT-BOX Performativnost izložbe

Multidisciplinarni rad Andreje Kulunčić “ART-ACT-BOX: Performativnost izložbe”, kroz umjetničke metode nudi publici kreativne alate za aktivaciju vlastite svakodnevnice i društveni angažman. Lako rasklopivi rekviziti za izradu izložbe, sastavljeni prema uzoru na metode i materijale koje su umjetnici tijekom 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća koristili kao dio institucionalne kritike društveno-političkog sustava, sada pozivaju publiku da bude aktivna u kritici sadašnjih društvenih odnosa i praksi. Umjetnički rad tako postaje, istraživanje, sukreiranje i samoorganizacija onih koji aktivno participiraju u radu. Tek tada, u interakciji s publikom, Andrejin rad se “dovršava”.

Treća nagrada od 40 tisuća kuna ide u ruke Svenu Klobučaru.

Sven Klobučar – Mrtvi

Serija crteža u boji Svena Klobučara “Mrtvi”, dojmljiv je spoj izvrsno izvedenog, filigranskog klasičnog crteža i elemenata popularne kulture, poput karikatura iz horror filmova. Smrt je posljednji tabu civilizacije koja je nastala na nekropolama, a kažu da će tako i završiti. No, smrti, užasu, strahu ne može se prići ispružene, otvorene ruke, nego samo groteskom i crnim humorom, kao što čini Sven. Groteskne grimase pokojnika, duhova, živih mrtvaca, predstavljaju fiktivne ni žive ni mrtve anonimne junake svijeta koji živi u strahu od ništavila. Likovi su zarobljeni u svom obličju, u vremenu i bez mogućnosti bijega: iz obličja, iz vremena i od smrti.

U novoj kategoriji “Za mlade” pobjednica je Nives Žarković s radom “Sram te i stid bilo”, a dobiva 20 tisuća kuna.

Nives Žarković – Sram te i stid bilo

Hrabro iznoseći u javnost prijeteće poruke pisane ekstremno sirovim i vulgarnim jezikom, Nives u radu pokazuje razmjere grubosti kakve može imati komunikacija u virtualnom prostoru. Zlostavljačke poruke ispisane na crvenom tepihu tako postaju kontrast onom “red carpetu” medijske ikonografije koji je sinonim za uspjeh, slavu, bogatstvo. Nives nam odlučno i dojmljivo pokazuje da se problem ne smije skrivati “pod tepih”, nego ga treba iznosi javno, boriti se protiv verbalnoga nasilja i njegove nemoralnosti. Žrtve vrlo često prešućuju traumu kroz koju prolaze, pa tako posljedice nasilja negativno utječu na mentalno, duševno i fizičko zdravlje. Stoga Nives poziva publiku da hodanjem preko tepiha sudjeluje u njezinoj bitci, da tako doživi svojevrsno čišćenje i učini javnom ovu često zanemarenu temu.

Uz nagrađene radove, međunarodni stručni žiri odaje i posebno priznanje u kategoriji “Za mlade” Denisu Butorcu za iznimnu kvalitetu rada Homesick.

Denis Butorac – Homesick

Peta nagrada – Nagrada publike, u iznosu od 10.000 kuna bit će dodijeljena po završetku izložbe radu koji je prikupio najviše glasova posjetitelja, a najsretniji glasač osvojit će vrijednu nagradu – tablet Huawei MediaPad T1 8.0.

Na otvorenju su izvedena dva performansa:  Amela Frankl “This too shall pass” i Nora Turato “The good, the bad, the viscose”.

Laureatima su nagrade uručili: Snježana Pintarić, ravnateljica MSU-a; gđa. Nina Išek Međugorac, direktorica korporativnih komunikacija HT-a; g. Ivica Poljičak,državni tajnik u Ministarstvu kulture; gđa Mirna Rudan Lisak, izaslanica gradonačelnika Milana Bandića.

„HT nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost primjer je jedne od najuspješnijih suradnji korporativnog i kulturnog svijeta u Hrvatskoj te je ujedno najveća i jedna od najznačajnijih hrvatskih nagrada za suvremeno vizualno stvaralaštvo. HT kao društveno odgovorna kompanija snažno podržava i ulaže u kreativan razvoj Hrvatske, u dubokom uvjerenju da suvremena komunikacija i tehnologija mogu svim građanima, bez obzira čim se bavili, već danas svakodnevni život učiniti jednostavnijim, boljim i kreativnijim. Samo u posljednjih 10 godina HT je u hrvatsku kulturu uložio više od 30 milijuna kuna. Svjesni smo da bez ulaganja u kreativnost nema ni napretka našeg društva“, istaknula je direktorica Korporativnih komunikacija Hrvatskog Telekoma Nina Išek Međugorac prilikom svečanog uručenja nagrada.

Publika izložbu može razgledati do 9. lipnja 2019., a ulaz je slobodan.

Autor fotografija: Damir Žižić