HOD ZA CRIJEVA

U subotu je  na Zrinjevcu  obilježen međunarodni dan upalnih bolesti crijeva gdje su volonteri udruženja širili svjesnost o bolestima i družili se sa oboljelima i svima koji su ih došli podržati. Na Zrinjevac su došli nakon simboličnog Hoda za crijeva kojim su pokazati da su i mi tu sa svim problemima koje bolesti donose.

Dan UBC-a su obilježili članovi udruženja, volonteri i svi oboljeli sa svojim obiteljima i prijateljima.  Isto tako, kao i svake godine, potporu su pružili i doktori i medicinske sestre. Volonteri HUCUK-a su dijelili letke, brošure i širili svjesnost o bolestima uz druženje i ugodnu zabavu. Organizirane i nagradne igre uz simbolične nagrade.

Točan broj oboljelih u Hrvatskoj se ne zna točno, rekao nam je tajnik udruženjea za hronovu bolest i ulerozni kolitis Damir Kohn, ali se pretpostavlja da je taj broj oko pet šest tisuća a u cijelom svijet ih je oko deset milijuna. Poražavajuće je to da oko 20 posto oboljelih otpada na djecu.

S obzirom da se još uvijek ne zzna kako dolazi chronova bolest nemoguće ju je i liječiti. Postoje samo lijekovi koji ublažavaju simptome.

ŽELJKO KRZNARIĆ