Na 26. festivalu glumca plakat za ZKM-ovu predstavu ‘Ljudski glas’ dobio Nagradu za najbolji kazališni plakat

Na 26. festivalu glumca u Otoku ove je godine ocjenjivački sud trijenalne Nagrade za najbolji kazališni plakat u sastavu: Branka Hlevnjak, Želimir Fišić i Dubravko Mataković, razmotrio 29 prijavljenih plakata te jubilarnu, petu Nagradu za najbolji kazališni plakat dodijelio autoru Antoniju Doliću za plakat predstave „Ljudski glas“ Zagrebačkoga kazališta mladih, uz posebnu pohvalu istom kazalištu za vizualni identitet.

Festival glumca utemeljili su Hrvatsko društvo dramskih umjetnika i Vukovarsko-srijemska županija. Prvi festival održao se 1994. godine, a organizirali su ga Zvonimir Torjanac, Himzo Nuhanović, Vanja Drach i Katarina Bahunek. Izbornik 1. festivala glumca bio je Vanja Drah koji je odabrao najzanimljivije komorne predstave iz prethodnih kazališnih sezona i dao podnaslov Festivalu: Festival monodrame i komorne scene. Do danas on je prerastao u festival koji pred publiku donosi i komorne i velike ansambl predstave.

Festival glumca i njegova nastojanja najbolje ocrtava tekst kojeg je Zvonimir Torjanac napisao u uvodnoj knjižici trećeg Festivala glumca, a on glasi:  „Ovo je jedini festival u Hrvatskoj na kojem je u središtu glumac, jer je glumac središte predstave, kazališta i svakog kazališnog događanja. Glumac je početak i zametak kazališnog čina, tijelo i duša piščeva djela. Glumac, i sâm, kao i mnoštvo, može punim glasom reći: „kazalište, to sam ja“. Iz skromnosti i ljubaznosti prema teatru on to nikad ne izgovara. Kako bismo potakli, afirmirali i popularizirali glumačko stvaralaštvo posvećujemo mu ovaj festival. Festival je festival (dobre) glume, glumačkog umijeća, glumačke osobnosti, dara, specifičnosti i nikada ugaslog svjetla.“

Na ovogodišnjem, 26. festivalu glumca, što se održava od 10. do 19. svibnja 2019. u Otoku, Vinkovcima, Vukovaru, Županji i Iloku, kazališta iz Dubrovnika, Koprivnice, Mostara, Osijeka, Šibenika, Velike Gorice, Vinkovaca, Zadra i Zagreba odigrat će 17 predstava u odabiru izbornice Mirele Brekalo-Popović.