Izložba ‘Dvije sobe / Two Rooms’ Grgura Akrapa u MSU

U srijedu, 15. svibnja 2019. u 19,00 sati, se u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb otvara izložba ‘Dvije sobe / Two Rooms’ hrvatskog slikara Grgura Akrapa.

Grgur Akrap je nesumnjivo jedan od najzanimljivijih slikara nove generacije, a njegov dosadašnji opus svojom je vrijednošću i kvalitetom izričaja pobudio veliki interes kako likovne kritike, tako i publike. Kroz predstavljanja na mnogobrojnim skupnim i samostalnim izložbama, Akrap se nametnuo kao mladi daroviti umjetnik, o čemu govore i nagrade i priznanja koje je dosad primio za umjetnički rad.

Rođen je 1988. u Zagrebu. Diplomirao je na Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Damira Sokića 2013. godine. Član je HDLU-a od 2012., a HZSU-a od 2018. godine. Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Dobitnik je nekoliko nagrada, od kojih se posebno ističu nagrada za mladog umjetnika na 3. bijenalu slikarstva, nagrada MSU Zagrebu na 51. zagrebačkom salonu te Nagrada Iva Vraneković – umjetnik umjetniku na 4. bijenalu slikarstva.

Na prvoj samostalnoj izložbi „Dvije sobe“ u MSU, a koja je nagrada Stručnog vijeća Muzeja suvremene umjetnosti na 51. zagrebačkom salonu, Akrap se predstavlja serijom novih radova nastalih kao rezultat dvogodišnjega slikarskog traganja. Ova se izložba i doslovno održava u dva zasebna prostora, s tematski različitim radovima. Prva, soba snova, predstavlja radove u kojima se autor bavi vizualizacijom osobnih snova i strahova koje nastoji protumačiti ponajprije sam sebi, ali tako da ih istodobno prikaže i zabilježi likovnim jezikom. Začudnost/neočekivanost snova umjetnik je nastojao izraziti specifičnom tehnikom slikanja razrijeđenim bojama koje se pretapaju jedna u drugu, izbjegavajući oštre prijelaze. Teme slika simbolički počivaju na različitim mitovima i legendama (za koje je teško odrediti pripadaju li tekovini civilizacije ili osobnim vizijama autora) kao što su mit o gradnji labirinta, legenda o križu, pranje nogu i cvjetanje trešnja, što je i predstavljeno i kroz same naslove slika.

Drugi dio izložbe rad je pod nazivom „Retrospektiva“, a to je replika podrumskog prostora u kojem umjetnik skladišti slike. Replika od drvenih letvi rađena je u omjeru 1:1 i vrlo lako može asocirati i na kavez, što bi samom objektu otvorilo mogućnost da se tumači na razini simbola. Neprekidni ciklus stvaralačkog procesa može se doživjeti kao kavez u koji umjetnik svakodnevno svojevoljno ulazi s idejom da se od njega kroz stvaralački čin i oslobodi. Na drugoj razini, želi naglasiti problematiku koja zaobilazi širu publiku, odnosno želi upozoriti na problem „života” slika nakon izložbi. Akrap „umetnutim” radom nastoji upozoriti na posljedice nedostatka tržišta i na važnost (odnosno nevažnost) koju kultura zauzima na ljestvici društvenih vrijednosti u Hrvatskoj. U odsutnosti tržišta koje bi stvorilo zdravu cirkulaciju i izmjenu dobara i u nedostatku interesa šire publike, svaka izložba ubrzo završava zapakirana i spremljena u tamne podrumske prostorije, čekajući valjda neko bolje vrijeme, neku retrospektivu.

Kustosica izložbe: Martina Munivrana