Brojne vatrogasne intervencije i dalje u tijeku

Nastavlja se vatrogasni angažman na saniranju posljedica nevremena. Jak vjetar je i jučer prouzročio niz problema, od slomljenih stabala i oštećenih fasada i krovišta do prekida u cestovnom i trajektnom prometu. Uz vjetar, velika količina oborina dovela je do porasta vodostaja rijeka zbog čega je na nekoliko lokacija organizirana obrana od poplava. Očekuje se značajniji porast vodostaja na svim vodotocima, a osobito rijeka Une, Korane, Dobre, Mrežnice, Kupe, Gline, Ilove, Pakre, Česme, Toplice, Sivornice i Sunje te njihovih manjih pritoka.
Zagrebački vatrogasci su od početka nevremena u nedjelju 12. svibnja zabilježili rekordnu 481 intervenciju. JVP Grada Zagreba je odradio 186 intervencija, dok su dobrovoljna vatrogasna društva zabilježila 285 intervencija.
Većinom se radilo o intervencijama uklanjanja stabala ili grana, saniranju krovišta i uklanjanja limenih prepreka. Zabilježeno je i 10 požara, među kojima je najzahtjevniji bio požar krovišta obiteljske kuće u naselju Stenjevac.
„I jutros je nastavljeno sa saniranjem posljedica nevremena. Trenutno su naši vatrogasci angažirani na 6 intervencija“, rekao nam je zapovjednik JVP Grada Zagreba Siniša Jembrih. Jedan vatrogasac iz DVD-a Šestine je na tehničkoj intervenciji lakše ozlijeđen (uganuće noge) te je medicinski zbrinut.
Uslijed nevremena, na području Zagrebačke županije obavljena je 91 intervencija uklanjanja stabala ili grana, saniranje krovišta te ispumpavanja vode.
U ovim intervencijama sudjelovalo je JVP Velika Gorica, JVP Zaprešić, VP Ivanić-Grad te 27 DVD-a s područja Zagrebačke županije.

Mjere zaštite od poplava
U 23 intervencije odrađene na području Sisačko – moslavačke županije sudjelovali su VPG Petrinje, JVP Sisak, VP Kutina te DVD Velika Ludina, Novska, Brestaća, Hrastovnica, Vidrenjak, Glina i Desno Trebarjevo. U Sunji je u 20:30 proglašeno izvanredno stanje obrane od poplava te su u ispomoć domaćim vatrogascima upućeni JVP Sisak i DVD Mladost sa 5 vatrogasca, 2 vatrogasna vozila i 2 vatrogasne pumpe. Stanje na ovom području se postupno normalizira.
„Trenutno smo angažirani na području Hrvatske Kostajnice. Domaći vatrogasci i ispomoć s područja Županije radi na postavljanju barijera i zečjih nasipa, te se nadamo da neće doći do većih problema“, rekao je zapovjednik Vatrogasne zajednice Sisačko-moslavačke županije Mijo Brlečić te istaknuo da su u pripremi i snage na jasenovačkom području.
Na području Karlovačke županije obavljene su 24 intervencije uklanjanja stabala, ispumpavanja vode, saniranja krovišta i obrane od poplava. U tim intervencijama sudjelovali su JVP Karlovac, JVP Ogulin te DVD Josipdol, Vojnić, Zagorje, Oštarije, Ozalj, Turkovići, Jasenak, Ogulin, Plaški, Duga Resa, Belavići, Staro Selo, Vivodina, Jaškovo, Dvorišće, Jurovski Dvor i Rakovica.
Danas je održana zajednička sjednica užeg sastava Stožera civilne zaštite Karlovačke županije i Stožera CZ grada Karlovca na kojoj su nazočili župan Karlovačke županije Damir

Jelić i gradonačelnik Karlovca Damir Mandić. Analizirana je trenutna situacija stanja obrane od poplava pri čemu se na području Ogulina radi na ispumpavanju vode, a u Karlovcu su zbog vodostaja Korane od 7.00 sati na snazi izvanredne mjere obrane od poplava. „Na terenu je 25 vatrogasaca dobrovoljnih vatrogasnih društava i JVP grada Karlovca koji rade na ispumpavanju vode. Za sada nema poplavljenih obiteljskih kuća. Stožer je u kontinuiranoj komunikaciji s mjesnim odborima i gradskim četvrtima po pitanju pripremnih mjera obrane od poplava“, rekao je županijski vatrogasni zapovjednik Goran Franković.
Vatrogasci Krapinsko-zagorske županije zabilježili su 27 intervencija uklanjanja stabala, ispumpavanja vode, saniranja krovišta. U tim intervencijama sudjelovali su JVP Krapina, DVD-ovi Donja Šelnica, Lobor, Gornja Šelnica, Radoboj, Mače, Krapina, Zazvine, Sv. Križ Začretje, Orehovica i Budinščina.
I na području Varaždinske županije zabilježena je 21 intervencija uklanjanja stabala, ispumpavanja vode i obrane od poplava, a u intervencijama su sudjelovali DVD-ovi Tuhovec, Bednja, Svibovec, Ivanec, Lepoglava, Podevčevo, Petrijanec, Selinovec, Tužno, Sveti Đurađ i Novi Marof.
Sve vatrogasne snage i dalje su na terenu i u pripravnosti do smirivanja situacije.