Društvo Terra banalis osnovalo je 2015. godine Povijesne postrojbe 1. i 2. banske krajiške pješačke pukovnije, kao jedan od načina da se javnosti prenesu znanja o povijest Vojne krajine i osvijesti kompleksna vojnokrajiška ostavština u Hrvatskoj i regiji. Postrojbe su jedne od rjeđih u Hrvatskoj koje su utemeljene u ekstenzivnim arhivskim istraživanjima diljem Europe. Rekonstruirane odore autentična su replika reprezentativnih krajiških odora, takozvanih austrijskih mondura s kraja 18. stoljeća.. Od ukupno 17 pukovnija ustrojenih na prostoru cijele habsburške Vojne krajine, od Jadrana do Karpata, jedino su dvije pukovnije, ustrojene 1745. u sklopu Banske krajine, bile pod izravnim zapovjedništvom bana. To ih čini iznimno važnim hrvatskim povijesnim postrojbama. Dvije pukovnije bile su izvor dobro plaćenih službi za domaće plemstvo, a osiguravale su mu i veću prisutnost na bečkom dvoru. Sjedište prve pukovnije bilo je u Glini, a druge u Petrinji.
Dođite u NSK (Zagreb) u utorak, 14 svibnja, od 10.00 do 11.oo te pratite ceremoniju otvaranja KLIOFESTA! Pogledajte kako se postrojbe postrojavalo krajem 18. stoljeća i poslušajte predavanje o razvoju vojnokrajiškog uniformiranja!
Više informacija na https://terrabanalis.wixsite.com/terrabanalis/single-post/2019/05/10/Povijesne-postrojbe-1-i-2-banske-pukovnije-u-NSK-1305201910-11h

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here