Sjaj u tami

Autor:Miroslav Šantek

ČESTO SE MOŽE ČUTI REČENICA:“Tko je živio u zlatnim osamdesetima, taj je između ostalog uživao i u dobroj glazbi koja se tih godina svirala u svijetu i bivšoj Jugi.” Doista, kada usporedimo današnju i tadašnju muzičku scenu razlike su očite. Nebo i zemlja. Osamdesete su vrvjele bendovima koji su snimali i prodavali ploče i kazete i to u velikim tiražama, a čak i pojave autora i muzičara koji nisu stremili prema komercijalnom i sigurnom zvuku, uspjevali su prodati svoje nosače zvuka. 1983. na tržištu se pojavio zanimljiv album “Sjaj u tami”, zagrebačke grupe Dorian Gray koja je svirala art – rock, malo mračnijeg izričaja. Predvodio ih je pjevač Massimo Savić, izdali su dva albuma, bljesnuli na sceni i nestali, a zauvijek će ostati zapamćeni po obradi starog hita grupe Walker BrothersThe sun ain’t gonna shine anymore, kojeg su oni nazvali Sjaj u tami i koji je dan danas često izvođen na radio stanicama.

MASSIMO SAVIĆ je nakon raspada Dorian Graya krenuo u solo karijeru, potpuno drugačijeg zvuka. Snimao je pop –  šansonjersko, zabavne hitove, pojavljivao se na TV ekranima i stekao veći komercijalni uspjeh od nekadašnje grupe što je bilo i logično. Rock  je u njegovoj glazbi nestao. I u vrijeme pošasti zvane CRO DANCE, snimio je pjesmu Benzina, a nakon toga je zastao i po uzoru na Gibonnija krenuo u potpuno druge vode u kojima i danas pliva i uspjeva privući pažnju publike. Čest je gost za posjetitelje besplatnih koncerata koje plaćaju razni gradovi i općine na lokalnim feštama ili gazde klubova.Ali takva su vremena. Za koncert gdje se plaća upad nema baš svatko snage privući publiku za isplativost samog nastupa.

Foto:facebook Johann Franck

A KAD SMO VEĆ kod klubova u Hrvata ima jako dobrih mjesta za zabavu. Od malih gradića, pa sve do milijunske metropole, postoje mnoga mjesta u kojima se svakog vikenda održavaju koncerti i nastupi muzičara svih žanrova. Tako je i večeras u strogom središtu Zagreba, na samom Trgu bana Jelačića, na mjestu koje obiluje velikim brojem lijepih žena, a naziva se Johann Franck, večeras velika fešta. Stari Johann slavi rođendan, a kao glazbenog gosta je pozvao Massima Savića koji će nastupiti. Interes za ovaj događaj je velik, jer ipak je ovo jedno od boljih mjesta u Zagrebu za izlazak.