Premijera predstave ‘Tri X i ja’ prema tekstu Filipa Nole uskoro u ZKM-u

Zagrebačko kazalište mladih će uskoro ljubiteljima dramske umjetnosti ponuditi još jednu vrlo zanimljivu predstavu, ‘Tri X i ja’, nastalu prema tekstu Filipa Nole i u zajedničkoj režiji Filipa Nole i Arije Rizvić.

Predstava se realizira u sklopu projekta Inkubator, koji je osmišljen kao platforma kojom članovi ansambla ZKM-a razvijaju vlastiti autorski izraz u širem izvedbenom kontekstu te time predstavlja prostor snažne kreativne energije i autorskog razvoja. Inkubator je dosad predstavljen dvjema veoma uspjelim predstavama, Velikom bilježnicom i predstavom za djecu Zdrav i čisti dom, to je baš po mom, čime se istodobno pokazala sva potencijalna širina izvedbenog promišljanja. U taj pretpostavljeni okvir sasvim sigurno ulazi i nova predstava Tri X i ja.

Autor teksta i koredatelj predstave Filip Nola dugogodišnji je član glumačkog ansambla ZKM-a te cijenjeni filmski i televizijski glumac, ali i svestrani dramski umjetnik koji je svojim dramskim tekstovima izborio posebno mjesto u prostoru hrvatske dramatike, osobito komediografije. Za dramu „Jukebox, Melita“ dobio je i Nagradu za dramsko djelo Marin Držić. Nola je kao dramski autor zaigran, nesputan, veoma često na granici političke i svake druge korektnosti, a uz to i žanrovski raznolik, što njegove tekstove čini živim i neposrednim svjedocima vremena u kojem živimo.

Mlada riječka glumica i redateljica Arija Rizvić dosad je režirala „Staklenu menažeriju“ (T. Williamsa u Teatru &TD), „Čudesno vodstvo Julija Klovića“ (dramsku predstavu za djecu o likovnoj umjetnosti u Galeriji Klovićevi dvori 2019.), „Povratak“ (u produkciji Eurokaza – za koju je dobila Nagradu publike za najbolju predstavu na Marulićevim danima u Splitu 2018.), zatim glazbeno-scenske projekte „San ljetne noći“ (izveden u „Lisinskom“ pod dirigentskim vodstvom Mladena Tarbuka), „Nakon Katarine: ruski velikani 19. stoljeća“ (u atriju Galerije Klovićevi dvori u sklopu velike izložbe „Katarina Velika – carica svih Rusa“) i druge.

Foto: ZKM/Marko Ercegović

„Tri X i ja“ komorni je triler s elementima komedije apsurda koji započinje nakon što djelatnik bogate i tajanstvene tvrtke zarobi dvije pametne i privlačne kandidatkinje za izmišljeni posao. Otmica se pretvara u neobičnu i čudnu igru koja razotkriva manipulaciju spolnih i drugih socijalnih interakcija, suprotstavlja ženska i muška gledišta na najintimnije događaje i mjesta ljudskog bića, uspoređuje prekrasne i mračne strane spolnosti.

U tom će smislu „Tri X i ja“ potražiti odgovore na pitanja: kakve veze ima oznaka XXX s radnim sposobnostima i vještinama koje se ocjenjuju na razgovoru za novi posao, zašto se u tom slučaju ustraje na seksualnoj ovisnosti, a druge se ni ne spominju te koja je prava razlika između natječaja za posao i igre? Je li prva asocijacija na slovo x nepoznanica ili potpis nepismena čovjeka? XOXOX ili XX XY? Je li mi golem ili sam ja Golem? Je li to slabost, nastranost ili prirodno ponašanje ženke i mužjaka? Jesu li Adam i Eva brat i sestra?

U predstavi glume: Anđela Ramljak, Petra Svrtan, Paško Vukasović i Mateo Videk.

Premijera: 24. svibnja 2019., u 20:00 sati.

Slijedeće izvedbe: 25. i 26. svibnja te 9. lipnja 2019. godine u 20:00 sati.