HRISTOS VOSKRESE

Autor: AleksandarOlujić

„Христос воскресе из мертвих,
смертију смерт поправ
и сушчим во гробјех живот даровав“

(Hristos voskrese iz mertvih
smertiju smert poprav
i suščim vo grobjeh život darovav)

Ovi stihovi uskršnjeg tropara: „Hristos vaskrse iz mrtvih, smću smrt uništi i onima u grobu život darova“, koji se pjevaju na današnjoj liturgiji u pravoslavnim crkvama, najbolje izražavaju glavnu temu ovog praznika, pobjedu ljubavi nad smrću, ljubavi koju je Isus podijelio sa svima nama i omogućio nam da vjerujući u njega steknemo viječni život.

Danas je po julijanskom kalendaru Vaskrs, Uskrs, Pasha, Veligden, Ostern, Easter, Pasqua, Pascua, Påske, Pääsiäinen, Velikonoce, Wielkanoc, Húsvét, Velykos… Bez obzira kako ga nazivali na raznim jezicima, slavili ga po julijanskom ili gregorijanskom kalendaru, za sve kršćane on je praznik nad praznicima, dan kada slavimo pobjedu svjetla nad tamom, ljubavi nad mržnjom, nade u mir nad nasiljem. U crkvama se skidaju dveri (vrata) na oltaru kako bi se tim simboličkim činom pokazalo da je Isus Krist svima nama otvorio vrata raja.

Kada razmislimo o našim životima, o vremenu u kojem živimo, brzom tempu svakodnevice koji nam ne ostavlja puno prilika za dublje promišljanje, o nasilju među ljudima, ratovima, krizama, nesrećama, užasima terorističkih napada, uskršnje poruke mira i ljubavi izgledaju tako utopijske. Ali zar je u vrijeme kada je Isus hodao među ljudima bilo bolje? Zar on nije bio izdan, zatajen, mučen, ismijavan i na kraju razapet? Ako on nije izgubio ljubav i vjeru u ljude onda ne smijemo ni mi danas izgubiti vjeru u ono dobro što čuči u svakome od nas.

Ako imate rođaka, prijatelja, poznanika ili susjeda koji danas slavi Uskrs a ne znate kojim riječima bi mu čestitali, slobodno možete reći „Hristos voskrese“ ili „Hristos vaskrse“ ili pak „sretan Uskrs“, on će Vama odgovoriti: „voistinu voskrese“ ili „vaistinu vaskrse“ ili samo običnim „hvala“.  Zaista nije bitno učinili Vi to na crkvenoslavenskom, srpskoslavenskom ili hrvatskom. Bitno je da Vaš pozdrav kao i njegov/njezin odgovor dolaze od srca i to je ono o čemu ovaj praznik govori: ljubav, uvažavanje, mir. A ako se danas budete prema običaju tucali pisanicama, evo Vam prigodne pjesmice:

Dok vaskršnje lomiš jaje,
neka mir tvojom dušom vlada,
nek ti Hristos snage daje,
da zlo dobro nikad ne nadvlada.

Hristos Voskrese!