Lažno predstavljanje

Autor: Marjan Gašljević

Nekoliko prethodnih dana hrvatski su se mediji „digli na zadnje noge“ nakon otkrića jedne medijske kuće o neobičnoj kombinaciji u liječničkoj ordinaciji u Obrovcu. Naravno. Do danas svi znaju sve, a obrovački liječnik i njegova „medicinska sestra“ postali su predmet zgražanja svekolike javnosti. Institucije su, naravno, promptno reagirale s zakašnjenjem od pola, i više, godine, a u cijeloj priči jedina je sreća što, izgleda, nitko nije ozbiljnije stradao. Iste te institucije u tom svom promptnom reagiranju, navodno, su žensku osobu koja je radila s liječnikom strpali u psihijatrijsku ustanovu i podnejeli kaznenu prijavu za „lažno predstavljanje“. Osobno mi je je nevjerojatno da se svi bavimo s dvoje, očito, psihički „načetih“ ljudi kojima je sustav dopustio da rade ono što su radili. Za te osobe, očito, ne vrijedi, posebno za to jer su, pretpostavka je, bolesni bar malo zaštite njihove privatnosti već se od toga pravi skeč.
Istovremeno sustav koji ih je nadzirao ili trebao nadzirati izuzima se od bilo kakve odgovornosti pa i nakon nekakvih inspekcija ali i prijava zabrinutih građana i pacijenata. Promptno peru ruke od svega. Oni si, naime, mogu priuštiti izuzeće od odgovornosti jer oni su, za razliku od dvoje obrovačkih nesretnika, „viđeni“. Oni su „institucije“ a institucije u Hrvatskoj su nepovredive i nepogrešive.
Za liječnika iz nekog ranijeg vremena govore da je bio primjeran i stalno na raspolaganju svojim pacijentima. Spominje se i njegov angažman u Domovinskom ratu kada je „nosio i spašavao ranjene po vrletima Velebita“. Poslije svega, na koncu, čovjeku je negdje nešto „puklo“. Možda je tom „pucanju“ uvelike pripomogla i inertnost istih tih „institucija“ koje, obično, kad nekog slome, namjerno ili samo svojom neučinkovitošću, istog ostave na cesti života kao lešinu pregaženog ježa.
Poslije svega nigdje nitko ne pita što su do otkrića jedne TV ekipe radile iste te institucije. Gdje je bio HZZO, Komora, zdravstveni sustav?
I na kraju ove otužne hrvatske priče upitnost „lažnog predstavljanja“. U psihijatrijskim ustanovama često se sreću, i u vicu i u zbilji, osobe koje se predstavljaju kao Napoleoni, statistike kažu da su ti najčešći, ima tu i Hitlera, Tita, Cezara i Kleopatri. I nitko od njih, zanimljivo, nije kazneno prijavljen za lažno predstavljanje.
Za lažno predstavljanje ne prijavljuju se niti mnogobrojni „stručnjaci“ koji haraju Hrvatskom. Koliko li je samo poduzeća uništeno u posljednjih tridesetak godina po raznoraznim „stručnjacima“ i nitko od njih nije kazneno gonjen zbog lažnog predstavljanja. Tu se, naravno, ne računa pokoji kazneni progon nekog od tih „stručnjaka“ ali samo za to što je „mrknuo“ neku lovu iz uništenog poduzeća, a nije je pošteno podijelio s kompićima iz „struktura“, naravno „stručnjacima“. Ili je možda, naravoučenje, „stručnjak“ onaj koji rasturi uspješno poduzeće ili usere neki dobar projekt.
Pored svih tih „stručnjaka“ koji nas okružuju za kompotentne ovdje nema mjesta. Desetci hrvatskih znanstvenika su članovi najuglednijih svjetskih Akademija. Istovremeno se u Hrvatskoj na najnižim političkim i društvenim razinama propituje njihova kompotentnost. I tako od Akademije do malog kalfe koji je tek izašao iz školske klupe, a pokazao je da je vješt bravar, varioc, keramičar, drvodjelja, mehaničar, ….. „Stručnjaci“ koji čuče u raznim komorama takvima će postaviti letvice toliko visoko da će se oni „predati“ i otići negdje gdje njihove vještine prepoznaju, priznaju i plaćaju, a komoraši će se baciti na zaštitu podobnih ali beskorisnih likova sa aktualnim stranačkim iskaznicama.
Zar se i mnogobrojni sindikalni lideri koji svakodnevno iskaču kroz TV ekrane isto tako „lažno predstavljaju“ svojom hinjenom brigom za radnika. Iskustvo govori da dobrom i vrijednom radniku zaštite ne treba jer je on zaštićen svojom kompotentnošću. Jedino ih, u principu, treba štititi od ranije spominjanih univerzalnih „stručnjaka“ međutim sindikalci nisu za tu kompliciranu razinu zaštite njihov je posao zaštititi neradnika, bitangu i pijanca.
Pored onih nesretnika iz Obrovca ovih se dana, na marginama, bavimo i manje nesretnim ministrom državne imovine. „Nesretnik“ je otkriven s imovinom koja daleko premašuje ono što je prijavio u imovinskoj kartici (o zarađenom i poreznoj vrijednosti neću). Neki kažu da je to jer je ministar skroman pa se ne voli hvaliti, a neki naslućuju da će famozno Povjerenstvo za sukob interesa pokrenuti postupak protiv njega. Naravno nitko neće pokrenuti postupak za lažno predstavljanje jer je normalno, posebno za najviše državne dužnosnike, predstavljati sa kao „stručan“ i „pošten“ a eventualnu sumnju u takvo predstavljanje preispitati će rečeno Povjerenstvo, izreći „opomenu“ a predmet arhivirati kao okončan.
Ministrov šef, naravno, ništa ne zna o slučaju. Ma što bi on i trebao nešto znati o tako prizemnim stvarima. On se brine da ne bi „slučajno“ negdje širom Hrvatske sreo „modri“ ili „zeleni“ tim u kampanji i time doveo u sumnju kršenja predizbornih pravila. Kako ti, ali i ostali, timovi sve trče u propala poduzeća i među radnike koji mjesecima ne primaju plaće on je „šmugnuo“ u marinu s pet sidara i u hotel s pet zvjezdica i, vidi čuda, slučajno tamo sreo svoj tim. I tako preko nekoliko puta. Kako ono neki dan netko reče: „Blaženi u neznanju ….“
Na psihijatrije je, bar za sada, na žalost završila samo nesretnica iz Obrovca, a smiješi joj se, lako, i zatvor zbog „lažnog predstavljanja“ kada ozdravi.