Poseban program uz posljednji tjedan izložbe ‘Ljubav i otpor Ivane Popović’ u MSU

Program uz posljednji tjedan izložbe “Ljubav i otpor Ivane Popović”

 

Predavanje: Suzana Marjnarić “Izvedbe modne ljevičarke koja je kiparila tkaninu”

MSU, prostor izložbe, 2. kat , petak, 26. 4. u 18 sati

Cro a Porter, foto Dražen Kokorić, 2004.

Suzana Marjanić održat će predavanje “Izvedbe modne ljevičarke koja je kiparila tkaninu” o hrvatskim umjetnicama performansa s naglaskom na anti/modnim igrokazima, predstavama, procesijama, performansima kiparice i modne dizajnerice Ivane Popović. “Nema ljepšeg teatra od modne piste koja je za mene pravo kazalište okrutnosti po Artaudu i Grotowskom. Dakle, imaš uplašenu manekenku, žrtvu, janje; onda imaš svjetlo, imaš žaaaarki kostim, brutalnu muziku i publiku željnu krvi. Pa onda tu glumicu utegni u korzet, izbaci joj guzicu i natakni na štikle. Eto, žrtvovanja.” (Ivana Popović, iz razgovora za Zarez, broj 154, 5. svibnja 2005.)

Suzana Marjanić (1969), znanstvena savjetnica, radi u Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu, gdje ostvaruje interese za teorije mita i rituala, kulturnu animalistiku te izvedbene studije. Autorica je niza članaka, triju knjiga i suurednica je pet zbornika radova. Za knjiguKronotop hrvatskoga performansa: od Travelera do danas (Bijeli val, Institut za etnologiju i folkloristiku, Školska knjiga) dobitnica je Godišnje nagrade Hrvatske sekcije AICA i Državne nagrade za znanost. Vanjska je suradnica (predavačica) Odsjeka za etnologiju i antropologiju Sveučilišta u Zadru i Poslijediplomskoga studija književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

 

Vodstvo po izložbi “Ljubav i otpor Ivane Popović”

MSU, prostor izložbe, 2. kat , subota, 27. 4. 2019. u 16 i 18 sati

Postav izložbe, foto Ana Opalić

Pretposljednjeg dana izložbe osebujne i svestrane umjetnice Ivane Popović imate priliku prisustvovati stručnom vodstvu Nataše Ivančević, autorice izložbe i urednice kataloga, muzejske savjetnice MSU-a. U dva termina, 16 i 18 sati, Nataša će vam otkriti kako je nastala izložba, zašto je Ivanin opus tako raznorodan, kako se upisala u važnu dionicu suvremene hrvatske umjetnosti.

Čak i oni koji ne znaju da je Ivana Popović završila kiparstvo na zagrebačkoj Akademiji, pamte je kao modnu dizajnericu koja se opirala ustaljenom poimanju mode i modne scene.

Sama je rekla da je šivanju odjeće pristupala kao kiparenju. Njezin modni dizajn nije pratio trendove nego ljude i društvo. Radila je modne performanse i igrokaze. Do izražaja je dolazila njezina sklonost igri, parodiji, travestiji i ironiji, skulpturalnosti kostima i preobrazbi tijela kostimom. I u tom se polju ipak nazire njezino umjetničko i životno načela, tzv. „etika estetike“, umjetnički aktivizam u skladu s kojim je kritički sagledavala, preispitivala, i ismijavala mnoge društvene fenomene poput nametnutih jednoobraznih standarda ljepote i odijevanja, nacionalizma, etno-kiča i malograđanštine.

Koliko je njezina retrospektiva intrigantna i važna, govori i podatak da Dokumentarni program HRT-a u suradnji s MSU-om snima dokumentarni film o umjetnici i modnoj dizajnerici kako bi se i time sačuvala uspomena i bolje upoznala javnost o njenom radu. Autorica i urednica filma je Anamarija Ganza Habjan.

 

Kreativna radionica uz izložbu Ivane Popović

Školica, subota, 27. travnja, od 11.30 do 13.00 sati

Postav izložbe, foto Ana Opalić

Radionica je nadahnuta izložbom svestrane umjetnice i modne dizajnerice Ivane Popović, na kojoj će se polaznici baviti modom i kostimografijom u tehnici kolaža. Poput Ivane, nastojat ćemo sudionike potaknuti na društveno angažiran pristup umjetnosti te, sukladno uzrastu, na promišljeno stvaranje kolaža odjeće i kostima. Pri izradi koristit ćemo materijale koji nas svakodnevno okružuju te ćemo ih na taj način reciklirati. Molimo da prijave šaljete na e-mail:edukacija@msu.hr, sa sljedećim informacijama: ime, prezime, dob i kontakt broj.