‘Huddersfield’ se vraća na scenu ZKM-a

ZKM-ov hit „Huddersfield“, predstava koja je dobila sjajne kritike kazališnih kritičara, nakon dulje pauze vraća se na scenu ZKM-a.

Nakon iznenadne smrti jednog od najtalentiranijih glumaca mlađe generacije Roberta Budaka 27. siječnja 2019. Zagrebačko kazalište mladih povuklo je iz repertoara predstavu „Huddersfield“ u kojoj je on igrao ulogu Duksa. Sada se ova zaista sjajna predstava ponovo vraća na repertoar i ostaje na njemu u sjećanje na prerano preminulog člana glumačkog ansambla ZKM-a. Glumačkoj postavi „Huddersfielda“ pridružio se glumac Bernard Tomić.

Iako sam o „Huddersfieldu“ već pisao (15. studenog 2018.), ova predstava zaslužuje da o njoj još jednom prozborim koju riječ.

Autor drame je Uglješa Šajtinac, jedan od najznačajnijih suvremenih srpskih dramskih pisaca koji je za svoj rad dobio više nagrada. Najpoznatije njegovo djelo je drama „Huddersfield“, za koju je dobio Steriju. Ova drama premijerno je izvedena u kazalištu West Yorkshire Playhouse u Leedsu (Velika Britanija) 2004. u režiji Alex Chisholm, da bi slijedeće godine bila prvi puta prikazana u Srbiji. Drama je tijekom više od deset godina izvedbe u okviru Jugoslovenskog dramskog pozorišta stekla kultni status, po njoj je napravljen film, a prevedena je osim na engleski, na kojem je prvi puta izvedena, još i na njemački, poljski i ruski.

„Huddersfield“ je potresna, mračna, ali i duhovita priča o ljudima zatočenim u svijetu beznađa. Govori o susretu četvorice prijatelja a jedan od njih dolazi iz Huddersfielda, grada blizu Leedsa, u rodni grad. Riječ je o generaciji tridesetogodišnjaka razbijenih snova zatočenih u svojim i materijalno i duhovno siromašnim životima, koju umjesto u Zaječar možemo smjestiti u bilo koji manji grad postsocijalističkih zemalja, pa tako i u Karlovac u koji je u našoj verziji drame smještena radnja (Ivanova pjesma o pužu koji nosi svoju kuću sa sobom gdje god pošao). Priča je to o tisućama onih koji danas iz jedne Hrvatske, Srbije, Bosne… odlaze u potrazi za boljim životom i onima što ostaju ukopanima u svoje frustracije, priča u kojoj svi gube.

Tekst je za izvedbu u ZKM-u adaptirao i dramaturški obradio Tomislav Zajec, predstavu je režirao Rene Medvešek, a u njoj glume: Dado Ćosić, Mateo Videk, Adrian Pezdirc, Bernard Tomić, Damir Šaban, Tina Orlandini, Filip Nola.

„Huddersfield“ možete pogledati 3., 4. i 5. svibnja 2019. godine.