Eli, eli lama azavtani!

What Our Lord Saw from the Cross

Na Veliku subotu.

Sumnja je najgora. Nema te nesreće, nema te nevolje, nema te patnje koja teže pada od sumnje. Sumnjati da će se nešto loše dogoditi gore je i od samog tog nemilog događaja. Sumnja nagriza i izjeda dušu više od najgrublje istine, ma kakova ona bila, kolikogod je se stidjeli priznati. Od svih koji čine zlo najveće zlo čine oni što šire zabunu, kolebljivosti i smutnju. Truju dušu sebi, truju duše drugima. Raspačavači sumnja. Gotovo da ne zaslužuju oprost jer čine golemo zlo. Ali svima valja opraštati, pa i njima. Oprosti im Bože, jer ne znaju što čine.

I s onima koji vjeruju i s onima koji ne vjeruju; i s onima koji sumnjaju. Bog je sa svima nama. Uvijek i svuda. Ponekad se ne čini tako. Počesto se osjetimo usamljeni. Sami i daleki u nekom svom osobnom, žalosnom svemiru. Ali nema vlastitog svemira. On je uvijek s nama, možda najviše baš onda kad nam se učini da smo najusamljeniji, ostavljeni, sami. Treba Mu se samo otvoriti, još danas, ovdje i sada. Otvoreno srce otvara vrata raja. I koliko danas zajedno ćemo u taj raj ući.

Prošli je tjedan izgorjela crkva Naše Gospe. Svatko je taj nemili događaj sagledao iz svog vlastitog kuta. Vlastite pozicije. Ja sam isti iskoristio kao motiv za predavanje o Kirchhoffovim zakonima. Ne postoje slučajni ili spontani kvarovi na električnim instalacijama. Postoji samo ljudski nemar ili neznanje. Ignorancija. Griješiti je ljudski, a tolerirati grijeh je bezbožnički. To je velika razlika. Ipak, dobit će Naša Gospa novi krov: ljepši i bolji. I opet ćemo joj se priklanjati. Evo ti djece Majko.

Ako ne razumijete zašto u isti strujni krug ne smijete paralelno uključivati puno snažnih potrošača i kako dolazi do „kratkog spoja“ onda valja poslušati Kirchhoffova pravila; zakone. Današnji svijet zakone ne poštuje; misli da su skrojeni za druge. Pa ih u svojoj oholosti još manje razumije. Pravila su tu, ne da bi nas sputavala, već da bi nam pomogla da u svojoj bahatosti ne ispadnemo gluplji nego što to uistinu i jesmo. Dana nam je slobodna volja i mogućnost odabira. Velika sloboda i velika odgovornost. Ne treba baš za svaku zazivati boga i vapiti: Bože, Bože zašto si nas ostavio.

Vremena su žudnje. Želje za svakojakim stvarima koje se kupuju novcem. Imaju. Posjeduju. Ono što već imamo, što smo donijeli na ovaj svijet malo cijenimo, a to je jedino što ćemo sa sobom ponijeti kad jednom s njega odemo. Oslobođeni svake žudnje. Lišeni svake želje; kako one velike za slavom i bogatstvom tako i one male, tek za posljednjim gutljajem vode koji ištu samrtničke usne; kad zadnji puta zavapimo: „Žedan sam.

Raffael: Isusa skidaju s križa
Raffael: Isusa skidaju s križa

Jučer je bio Veliki petak. Dan kada se svake godine sjećamo muke i smrti Gospodinove. Dan iskupljenja svih naših grijeha i ulaska u vječni život. Iskustvo tako složeno da ga svake godine valja zanavljati. Ništa se ne može mjeriti s žrtvom koji je On napravio za nas. Jednom. Zauvijek. Svršeno je.

Sutra je Uskrs. Svanut će novo Vazmeno jutro. Djeca će tražiti pisanice po vrtu. Roditelji će ih darivati. Vjerujmo u vječni život! Prestanimo s himbenim korizmenim obećanjima svom smrtnom tijelu koje već godinama u medijima promiču prijetvorni nazovi kršćani. Propnimo se duhovno, izdignimo se od prizemnosti i sebičnih. On je umro za nas da bismo živjeli vječno, što ne bismo i mi učinili nešto dobro u njegovu slavu. Prvog dana vječnosti koja je pred nama. Oče u tvoje ruke predajem duh svoj.

Darko Androić

Darko Androić rođen je u Sisku. Osnovnu i srednju školu završio je u Petrinji. Stekao je doktorat prirodnih znanosti iz fizike. Radi kao profesor na PMF Zagreb. Kao eksperimentalni fizičar bavi se istraživanjima subnukleonskih svojstava materije.