Milko Kiš: „Svirao sam po najgorim birtijama ovog grada“

Zbirka uglazbljenih pjesma s priloženim audio CD om – Naklada Semafora. Promocija knjige održat će se u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u subotu 13.4. u 11 sati.

Milko Kiš je pjesnik, glazbenik, kantautor, slikar, pedagog, klavijaturist Hladnog Piva i malog banda: Milko i Ostatak. Autor samostalnog CD-a izdanog u vlastitoj nakladi.
Tekstovi u knjizi su uglazbljeni i bolje funkcioniraju ako ih se konzumira s glazbom, no mogu se baš i samostalno pročitati. Na priloženom CD u mogu se čuti u izvođenju autora. Većina pjesama odsvirana je i javno na pjesničkim skupovima, promocijama, otvorenjima vlastitih i tuđih izložbi i ponešto na radiju i tv, a objavljene su i u više zbornika. Glazbene izdavačke kuće nisu ljubitelji ovog žanra, tako da umjesto izdavanja glazbenog CD a pjesmice izlaze u obliku knjige poezije. Poneki glazbeni festival, koji dozvoljava pjesme duže od 10 strofa, dozvoli nastup autoru, tako da su pjesme izvedene i na Chansonfestu 2016. “Jakuševac“, 2017. „Svirao sam po najgorim birtijama ovog grada“ i 2018. „Pjesnikinja“.

Milka Kiša opisuju kao autohtonog šansonjera koji njeguje žanr ulične pjesme. Na nastupima koristi klavijature, gitaru, usnu harmoniku i pregršt ostale glazbene opreme. Klavijaturist je u Hladnom pivu od 1999. godine (Politika, Zimmer frei, Mlohava čuna, Dibidus….). Surađivao je i snimao s više bandova i autora (klavijature na albumu „Milost“ grupe Majke ), radio glazbu za film, lutkarsko kazalište i dječji zbor.
Osim glazbe petljao se u slikarstvo i održao 12 samostalnih i više skupnih izložbi. Od 2018. vodi pjesničko – glazbena okupljanje na brodu Brazil „Preludiranje“ na kojem nastupaju pjesnici, glazbenici, glumci. Zaposlen kao pedagog u učeničkom domu. Milko Kiš rođen je u Slatini, a živi u Gajnicama, Zagreb.

Naslovna pjesma zbirke nastala je negdje u 80 tima, kao refleksija na teški život glazbenika i djelomično je autobiografska. Na youtube postoji gotovo nepromijenjen snimak ove pjesme odsvirane 1990. na Jutru poezije. Nakon 27 godina prihvaćena je na Chansonfestu i izvedena s bandom. Ilustracije u zbirci: Teo Kiš, (druga godina Akademije likovnih umjetosti u Zagrebu.)

Promocija knjige održat će se u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu, subota 13.4.2019. godine u 11 sati.