Velikom ljubavlju i strašću, Lidija Puđak i Ljiljana Lipovac organiziraju VI. Etno, poetsku kulturno-umjetničku manifestaciju pod nazivom „Slavonija u krilu Zagreba“. Dakle, šestu godinu za redom Slavonija ima svoju proslavu u Zagrebu. Više o samom programu rekle su nam vrijedne organizatorice:

“Ono što je prije šest godina bio san, danas je stvarnost. Uz sve brige oko organizacijskoga dijela, od svakoga detalja u koji smo željeli zaviriti i poželjeli da je uzvišen, ostvarilo se. Zapravo euforija i uzavrelost osjeta kreće kada stižu Slavonci i to sa videozapisom i porukom„ Slavonija putuje u krilo Zagreba, veselo!“
Svake godine dođe Slavonaca i ne samo autobusom iz Osijeka, iz Đakova, Perkovaca, Feričanaca, Bebrine, Slavonskoga Broda, Nove Gradiške, Rešetara, Drežnika, Lužana, Tisovca, Bukovice, Gunjavaca…… Donose uz sav bol i svjesnost iseljene ravni onu istinsku, onu toplu, onu iskonsku dušu pa pociknu, pa zapjevaju, pa stihom obgrle cjelovečernji program koji započinje pjesmom, slavonskom himnom „ I kad umrem pjevat će Slavonija, stara mati šuma i polja“.

Uz nas ovdje, organizaciji se pridružuje i Književno likovno društvo Rešetari na čelu s predsjednikom Ivanom De Villom te sada već treću godinu pronalaze donaciju za zbirku pjesama. Tim načinom ovjekovječimo program kao i nastup pjesnika koji tematski pišu pjesme za sam program. Ono što je također bitno, Narodno sveučilište Dubrava na čelu sa ravnateljem Željkom Šturlićem nam svake godine daje dvorane, odnosno svoje prostore za sam događaj. Moramo naglasiti da su nam svake godine dragi i izuzetni gosti književnici glumci Enes Kišević, Zdenka Jelčić te Zvonko Novosel, nastupi oko tridesetak pjesnika koji svojom poezijom spajaju ikavicu i kajkavštinu, Slavoniju i metropolu. Također i nošnjom tih krajeva upotpunjujemo samu večer te se pjevaju izvorne slavonske i prigorske pjesme. Nastojimo svake godine i umjetničkim plesom približiti tabmburicu i step korak. Unitas WebRadio Nova Gradiška nas dolazi snimati te imamo live stream prijenos svake godine. Program završava zajedničkom pjesmom: “Ne dirajte mi ravnicu”.

Ove godine će uz poetski izričaj nastupiti i glazbeni te plesni gost:
– Josip Čenić i Mijo Mišo Bijuklić, Beč
– KUD „Braće Radića“, Zagreb
– Hanna Lucić, Rešetari
– Tamburaški sastav „Rapsodija“, Zagreb
– Paula Puđak (ples), Zagreb
– Zlatko Josip Grgić, Zagreb
I ove godine pokrovitelj susreta je Gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.”

Voditeljice, moderatorice i organizatorice:
Lidija Puđak i Ljiljana Lipovac

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here