‘Bjegunke’ u dubrovačkom Kazalištu Marin Držić

Autor: Lily Laum

Vrlo zvučan ujedno i misteriozan, a opet vrlo jednostavan naziv predstave.

Pročitati recenzije prije gledanja ili ne, bila je velika dilema. Odlučila sam se informirati najosnovnije, tek da usmjerim pažnju na detalje koji mi ne smiju promaknuti.

Bilo mi je dovoljno kada sam pročitala: “Ova komedija svjetsku je premijeru doživjela 2007. godine u poznatom kazalištu Teatro Varietes de Paris, kada su je producirale glumice koje su u njoj ujedno i igrale – Line Renaud i Muriel Robin”, što znači da se o predstavi punih 12 godina piše u mnogim gradovima diljem svijeta, gdje se izvodi. A svaka od njih je posebna, na svoj način predstavljena publici, prilagođena prostoru. Ovu izvedbu dubrovačkog Kazališta Marin Držić režirala je Nenni Delmestre a u njoj igraju Milka Podrug Kokotović i Ksenija Prohaska.

Prvo što mi se počelo vrzmati po glavi kada su nam se glumice naklanjale po završetku predstave je bilo: Ako je ikad ljubav postojala, ona ne umire ili nije ljubav.

Promatrala sam povremeno i publiku, na svim licima sam vidjela osmijehe, kao i za vrijeme same predstave, što znači da su nam pružile radost i zadovoljstvo. Ugodno je gledati predstavu kada pomalo sudjeluješ u njoj glasnim smijehom, ushićenjem, ono… pristojnim ispuštanjem zvukova odobravanja, što je bila nagrada glumicama.

Dvije dame, glumice na sceni su nas držale napetima do kraja, jer se dogodilo (ne)očekivano, zajedno su se otisnule u svijet, shvatile su da im je ugodnije biti zajedno jer su iskrene jedna prema drugoj. Postale su bliske, brinući jedna o drugoj na putu koji je potrajao u raznim okolnostima.

Bez puno rekvizita, bez uobičajenih pauza između činova, predstava je završila a da nisam gotovo trepnula okom, što znači da sam ju pogledala u dahu.

Radost i veselje je potpunije ako ga podijeliš s dragim osobama, zato krenite s prijateljem na predstavu. Zajedno se smijte i tu pozitivnu energiju udahnite. Poslije, u šetnji, će biti još dugo tema razgovora jer su životne situacije utkane u predstavu prisutne i u našim životima.