Djevojko mala

Autor:Miroslav Šantek

Zagreb je sam po sebi jedna velika podloga idealna za snimiti selfije ili pozirati pred nečijim objektivom za uspomenu. Naravno, postoje i dijelovi grada koji su izrazito jako posjećeni, neke točke koje su nezaobilazne, a jedna od njih je i svakako vidikovac – Plato ispod Kule Lotršćak na gornjoj strani Uspinjače. Ima on i svoju službenu adresu – Strossmayerovo šetalište 9, a dolazak na ovo mjesto pruža 180° pogled s Gornjeg grada na panoramu načičkanih krovova u beskraj. Ovo je vrlo posjećeno mjesto prepuno turista i zgodnih djevojaka. Onih koje krase pogled.

Jednu od njih smo i snimili. Sjela je na ogradu s impozantnom pozadinom iza sebe i namještala se svome prijatelju, poznaniku, ljubavniku – tko će ga znati, sve dok nije bila zadovoljna digitalnom uspomenom.

A tamo davnih godina, beogradski Idoli su otpjevali čuvenu pjesmu Devojko mala. Pjesmu čiji stihovi padaju na pamet kad u bilo kojem velikom gradu ugledate lijepu djevojku. Nečija jest. U svakom slučaju je pjesma ovog grada. Zagreb se zove.