Jedinstven slučaj u Hrvatskoj – Branko Šubić je krenuo s pripremama za hod dugačak 265 kilometara

Autor:Miroslav Šantek

Branko Šubić je jedinstven čovjek u cijeloj Hrvatskoj. Prije nekoliko godina zarekao se je da će prehodati put od Vukovara do Petrinje – dva ranjena i teško stradala grada u Domovinskom ratu i uspio je to ostvariti u pet dana. Cijela Hrvatska je saznala za njega, a on se nije “smirio”. Na pamet mu je pala još fizički i psihički teža ideja: prehodati put od Knina do Petrinje od 265 kilometara u vrelini ljeta i to u 6 dana. Na tom putu ga čekaju velike uzbrdice i nizbrdice, kamen koji gori, nepodnošljiva vrućina i pakleno sunce, ali on se ne predaje. Krenuo je s pripremama i javio se ZG – KULTU – mediju koji će pratiti sve faze njegovog poduhvata kojeg je posvetio u čast i žrtvu svih hrvatskih branitelja.

Branko je Petrinjac sa zagrebačkom radnom adresom i bolovima po cijelom tijelu. Nakon ubitačnog treninga koji bi dobro umorio profesionalne sportaše, a kamoli ljude u pedesetim godinama života, sjeo je za stol kafića u petrinjskom naselju Kolonija i rekao nam najnovije vijesti.

 

Upravo je odradio – prehodao prvu ozbiljniju stvar – ultru dužine čak 53 kilometra, za što mu  je bilo potrebno 7 sati i 25 minuta. Ponovno je na cesti i ljudi koji ga vide ga pozdravljaju, bodre ga, vozači automobila mu trube na pozdrav, a njegova 30 godišnja kćer Anita mu je krenula praviti društvo, izdržala pola puta i rekla – nikad više.

Doista, ne može to svako. Ovo je jedna vrlo ozbiljna i vrlo zahtjevna stvar. Ali Branku ne pada na pamet da odustane. Kaže da će za 16 tjedana priprema biti kao zmaj.