‘Ja od jutra nisam stao’ – komedija koja će vas nasmijati do suza

Autor: Aleksandar Olujić

U petak je, 29. ožujka 2019., u Satiričkom kazalištu Kerempuh održana praizvedba predstave „Ja od jutra nisam stao“. Ova komedija je nastala na temelju istoimene drame spisateljice Une Vizek s kojom je 2017. osvojila nagradu Marin Držić, a ovo je prvi puta da se izvodi na sceni.

U komediji je riječ o vječnoj temi: muško ženskim odnosima, ali s poprilično izmijenjenim ulogama. Naime, zamislite svijet u kojem su rodno uvjetovani odnosi takvi da je sve ono što je danas rezervirano za muškarce u njemu rezervirano za žene. Drugim riječima, na vagi moći jezičac je skroz na onoj strani na kojoj piše žene.

‘Ja od jutra nisam stao’ / foto: izvor Kerempuh PRess

Da ne steknete krivi dojam, muškarci su ostali muškarci, a žene žene. Nisu oni odjednom počeli rađati djecu, ali zato umjesto žena u tom svijetu muškarci odlaze na rodiljni dopust i brinu se za djecu i kuću. Dok se žene vraćaju poslu, karijeri, društvenim obvezama i ostalim aktivnostima – on postaje „kućnik“. U tom svijetu ne postoji izraz za ženu koja ostaje kod kuće i brine se o svemu. Riječ je o paralelnom svemiru koji izgleda kao naš, s jednom jedinom razlikom: u njemu su žene te koje dominiraju.

Jedne večeri četiri prijatelja okupljaju se u stanu jednog od njih na nečemu što bi se danas kod nas posprdno zvalo „babinjak“. To je prilika da izogovaraju svoje supruge ili partnerice, ali i druge žene, isplaču se jedan drugom na ramenu i priznaju svoje skrivene želje. Koristeći dobro nam poznate stereotipe i predrasude, komedija izvrćući uloge aktera progovara o aktuelnim problemima muško ženskih odnosa, odnosno rodno uvjetovanim ulogama u našem suvremenom društvu. Zanimljivo je da likovi u predstavi nemaju osobna imena već se zovu po brojevima (muškarci se zovu: Jedinica, Dvojka, Trojka, Četvorka a žene: Susjeda, Prva).

‘Ja od jutra nisam stao’ / foto: izvor Kerempuh PRess

Predstavu je režirala Nena Šoljev, a u njoj igraju: Jerko Marčić, Hrvoje Kečkeš, Marko Makovičić, Ozren Opačić, Linda Begonja i Ornela Vištica. Glazbu potpisuje Milorad Stranić, kostimografiju i scenografiju Valentina Crnković, a oblikovanje svjetla Aleksandar Saša Mondecar.

Sudeći po reakcijama publike na praizvedbi, koja se nije prestajala smijati od početka do kraja predstave, „Ja od jutra nisam stao“ će biti još jedna Kerempuhova uspješnica.