Hrvatski filmovi na Beldocs festivalu u Beogradu

okviru programa dvanaestog izdanja Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs, koje se održava od 8. do 15. svibnja u Beogradu, biće prikazani i filmovi hrvatske produkcije „U ime Republike Hrvatske“ Gorana Devića, „Kartoline“ (Postcard) grupe redatelja Igora Bezinovića, Hrvoslava Brkušića, Katerine Dude, Ivane Pipal, Antea Zlatka Stolice i Darovana Tušeka, kao i film „Greetings from free forests“ Iana Sokora u koprodukciji Sjedinjenih Američkih Država, Slovenije i Hrvatske.
U hrvatskom filmu „U ime Repubike Hrvatske“ Goran Dević nas vodi na kafkijansko putovanje aktiviste Marka Franciškovića kojeg je Republika Hrvatska tužila, a potom proglasila ludim. Prema riječima redatelja, film prikazuje „apsurdnog i ludost hrvatskog pravosuđa“.
Trailerr filma „U ime Republike Hrvatske“:

https://www.youtube.com/watch?v=vNPFDixV_mg

Film „Kartoline“ predstavlja portret dvanaest malih hrvatskih gradova u kojima se, iako su unutar granica Hrvatske, stanovnici međusobno ne mogu sporazumjeti jer se u svakom mjestu govori drugačijim dijalektom ili čak drugim jezikom. Serija uključuje epizode ​​o Momjanu, Gornjoj Stubici, Tounju, Vrboskoj, Ždali, Susku, Prezidu, Bolu, Šušnjevici, Štrigovi, Blatu i Lokvama.
Film „Greetings from forests“ je priča o šumi koja je, tokom Drugog svjetskog rata, služila kao utočište Partizanskom oslobodilačkom frontu, koji se opirao fašističkoj okupaciji Jugoslavije.
Reditelj filma, Ian Soroka smatra da svaki pejzaž nosi neku ipovijesnu priču:
„Pejzaž ne postoji izvan povijesti. Naprotiv, to je društveni prostor koji postoji u ciklusu konstantnog još nepotpunog brisanja i reartikulacije. Korak u pejzaž je korak u povijest. U svom središtu, ovaj film se igra jazom između događaja i njegovim višeznačnim predstavljanjem. Pitanje je kako se može govoriti o onome čemu se više ne može pristupiti, između praznine događaja i ostataka koji su ostavljeni, ukazujući na odsustvo kao kad životinja ostavlja svoje tragove u blatu? Nadam se da će film pružiti prostor za pristup ovoj povijesti i njenoj relevantnosti za naše današnje borbe.”
Trailer filma „Greetings from free forests“:

U okviru 14 selekcija ovogodišnjeg izdanja Beldocs festivala biće predstavljeno više od 100 premijernih filmova iz cijelog svijeta u više kino dvorana.

Svečano otvorenje održat će se 8. svibnja u Kombank dvorani, premijernim prikazivanjem dokumentarnog filma “Linija života”, proslavljenog srpskog redatelja Darka Bajića. Riječ je o filmu o životu i radu Darkovog oca, akademskog slikara Miloša Bajića.

O kvalitetu ovogodišnjeg festivalskog programa govori i činjenica da će tokom festivala biti prikazana četiri filma koji su ove godine bili u nominaciji za Oskara za najbolji dugometražni dokumentarni film, kao i filmovi o Mihailu Gorbačovu, Papi Franji, i mnogi drugi.