HNK – Predstavljen novi autorski projekt ‘Tri sestre’ Bobe Jelčića

Autor: Aleksandar Olujić

Redatelj Bobo Jelčić postavlja u HNK Zagreb svoj novi autorski projekt „Tri sestre“, nastao prema čuvenoj Čehovljevoj drami. Projekt su danas (26. ožujka 2019.) predstavili intendantica HNK Dubravka Vrgoč, ravnatelj Drame Ivica Buljan, redatelj Bobo Jelčić i glumica Nina Violić.

„Ovim projektom namjeravamo ući u dijalog s publikom, ali i postaviti pitanje kako kazalište može opstati u budućnosti“, rekla je Dubravka Vrgoč dodavši kako smatra da kazalište mora istraživati nove forme u vremenu u kojem djeluje.

Ivica Buljan je rekao da je ideja Drame HNK usmjerena u tri pravca: istraživanje klasike svjetske i domaće, drugi je posvećen suvremenim tekstovima i treći je istraživanje u ostalim oblastima kazališta prije svega režije, dramaturgije, scenografije i glume te kako „ovaj projekt u svom hibridnom kompleksu spaja naša zanimanja za istraživanje kompleksnih područja kao što su režija i gluma na tako važnom kanonskom tekstu kao što su ‘Tri sestre’“. Dodao je kako su se ovaj puta u suradnji s Bobom Jurčićem „odlučili za potencijalno dugotrajniji proces koji uključuje temeljit rad s glumcima, i to na tekstu koji predstavlja jedan od najvažnijih međaša, ne samo povijesti dramaturgije, nego i povijesti kulture 20. stoljeća (…) a nastao je kao odgovor na sumrak 19. stoljeća” te naglasio da su Čehovljevi komadi „dan danas inspiracija, ne samo za kazališne umjetnike, nego bez Čehova zapravo ne možemo zamisliti kako bi izgledala suvremena scenaristika.“

Bobo Jelčić i Nina Violić / foto: M. Šantek

Bobo Jelčić je rekao kako danas u kazališnim kućama nedostaje jedna suštinska dimenzija koja tretira pitanja koja su nam danas izuzetno važna te da je krajnje vrijeme da se otvori proces istraživanja, neki laboratorij za koji ne zna koliko će kazališni kapacitet to moći podnijeti, ali da su se odlučili ići u tom smjeru i vidjeti može li jedna institucija otvoriti prostor za istraživanje. Rekao je isto tako da će probati razvijati ideju dugotrajnosti projekta te da će probe biti otvorene za javnost kako bi i samo kazalište otvorili i približili široj publici.

Nina Violić kazala je kako joj je drago što ponovo nakon dužeg vremena (zajedno su radili „Garaže“ ’98.) ima priliku raditi s Bobom Jelčićem na projektu koji je njoj jako zanimljiv jer se radi o Čehovu za kojega po njenom mišljenju svi misle kako su ga razumjeli. Istaknula je kako nju na nivou likova i njihovih odnosa zanima „ono ispod“, što nije napisano, odnosno zašto su likovi takvi.

Glumački ansambl je sastavljen od iskusnijih i mlađih glumaca, pa tako uz Ninu Violić, Jadranku Đokić, Sinišu Popovića, Duška Gojića, Dariju Lorenci, Krešu Mikića nastupaju Ugo Korani, Marin Klišmanić, Iva Jerković i Ivan Colarić.