Fajterice

Autor: Aleksandar Olujić
Fotografije: Zdravko Turkulin

One su se suočile s bolešću na čiji spomen zastaje razgovor, ruke nemoćno klonu u krilo, grlo se osuši, a gesta sugovornika postane nemušti pokušaj utjehe. Rakom.

One su smogle snage reći: NE! Ja se ne predajem. Ne dozvoljavam bolesti da gospodari mojim životom. Ja ću se boriti, za sebe, za svoju obitelj, za svoje prijateljice i za sve ljude oko mene.

One su žene!

One su fajterice!

Jučer je bio Dan narcisa, dan koji igra veliku ulogu u osvješćivanju cjelokupne javnosti o važnosti ranog otkrivanja raka dojke koje je presudno za uspješnu borbu protiv ove opake bolesti. U sklopu Dana narcisa Udruga SVE za NJU je u suorganizaciji sa Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, a pod pokroviteljstvom Gradonačelnika Grada Zagreba, na zagrebačkom Zrinjevcu organizirala javnozdravstvenu akciju „Utrka za fajterice“.

Posjetitelji su se na edukativnim štandovima mogli upoznati s Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke, savjetovati i upoznati s radom SVE za NJU i programima koje nudi Centar za psihološku pomoć Udruge. A, kao što i samo ime akcije govori, organizirana je i prigodna utrka u čast svim fajtericama. Akciju su došli podržati brojne poznate osobe iz javnog života, stručnjaci, korisnice Centra za psihološku pomoć, članovi obitelji i prijatelji. Svojom svirkom fajterice su podržale The Frajle.

Ove hrabre žene jučer su poslale poruku svima oboljelim od raka, ali i svima nama, da nade ima i da se treba boriti – postati fajterica.