Predavanje Tonka Maroevića ‘Status futurizma u povijesti avangarde’ u MSU

Tonko Maroević – Status futurizma u povijesti avangarde
Predavanje uz izložbu Futurizam, dinamizam i boja

U ponedjeljak, 18. ožujka 2019. u 18 sati, povodom izložbe Futurizam, dinamizam i boja u MSU, akademik Tonko Maroević, pjesnik, esejist, likovni kritičar i prevoditelj, izvrsni poznavatelj talijanske avangarde, govoriti će o statusu futurizma, njegovim različitim čitanjima i tumačenjima. Podsjećamo, izložba Futurizam, dinamizam i boja predstavlja izbor od stotinjak radova talijanskih predstavnika ovog avangardnog umjetničkog pravca, u kronološkom pregledu od 1911. do 1942. godine. Na izložbi su zastupljeni umjetnici Umberto Boccioni, Carlo Carra, Luigi Russolo, Enrico Prampolini, Roberto Baldessari, Fortunato Depero, Achile Funi, i mnogi drugi.

Izložba “Futurizam, dinamizam i boja” u MSU / Foto: Ana Opalić

Tonko Maroević (Split, 1941.) Diplomirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1963., a doktorirao 1976. godine na temu „Likovna umjetnost u hrvatskoj književnosti od moderne do danas“. Od 1970. godine zaposlen na Institutu za povijest umjetnosti. Istražuje suvremenu hrvatsku umjetnost, objavljuje likovne kritike i rasprave u periodici, piše predgovore katalozima i mapama grafike te monografije. Književnik je i prevoditelj.

Iznimno, ovog ponedjeljka, zbog velikog broja najavljenih grupa, izložba Futurizam dinamizam i boja moći će se posjetiti od 14 sati do 20 sati.